Το μέγεθος του ποσού μπορεί να προξενεί ίλιγγο ωστόσο δημιουργεί και προκλήσεις σε όλο τα φάσμα της διοίκησης να ετοιμάσει ώριμες κι επαρκείς μελέτες ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφηση των χρημάτων
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Οικονομίας που μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ:
Επιπλέον υπάρχει η προσδοκία στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ να εισφερθούν 3 δις ευρώ σε επενδύσεις. Έμφαση δίνεται σε επενδύσεις για υποδομές και καινοτομία (8 ήδη εγκεκριμένα σχέδια ύψους 1 δις ευρώ), καθώς και χρηματοδότηση ΜΜΕ (7 ήδη εγκεκριμένα σχέδια προς χρηματοδοτικούς ενδιάμεσους φορείς - τράπεζες, ταμεία κ.λπ.- αξίας 195 εκ., που αναμένεται με την σειρά τους να ενισχύσουν περίπου 3.500 χιλιάδες ΜΜΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις).
Οι διεθνείς θεσμικοί χρηματοδοτικοί φορείς θα προσφέρουν επίσης επιπρόσθετη χρηματοδότηση στη χώρα. Η ΕΤΕΠ αναμένεται να εγκρίνει επιπλέον δάνεια 2 δις για το 2017. Τα δάνεια θα κατευθυνθούν σε άμεση χρηματοδότηση επιχειρήσεων, σε υποστήριξη χρηματοδότησης δημόσιων υποδομών κ.λπ. Τον Δεκέμβριο του 2016 η ΕΤΕΠ ενέκρινε δάνειο 1 δις για ΜΜΕ και μεσαίες επιχειρήσεις προς τις ελληνικές τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (European Investment Fund-EIF) έχει υπογράψει 12 εγγυητικές συναλλαγές ύψους 242 εκ. ευρώ τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ συνολικά λειτουργούν 19 αντίστοιχα σχήματα ύψους 392 εκ. ευρώ που καθιστούν δυνατή χρηματοδότηση ύψους 1,2 δις ευρώ. Επιπρόσθετα έχει συνδράμει στην δημιουργία του ΕQUIFUND που αναμένεται να μοχλεύσει ποσά 500 εκ. ευρώ σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια για καινοτομία, τεχνολογική μεταφορά και επιχειρηματική ανάπτυξη σε ΜΜΕ. Επιπλέον εξετάζει την παροχή δανειακών εγγυήσεων με στόχο την κινητοποίηση ποσού 800 εκ. ευρώ περίπου, καθώς και την ενίσχυση ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών με στόχο την παροχή μικροδανείων και πιθανώς και αγροτικών δανείων με απώτερο στόχο τη μόχλευση περίπου 800 εκ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έχει ως σήμερα επενδύσει 800 εκ. ευρώ σε 16 προγράμματα, σε τομείς όπως οι ΜΜΕ, η ενέργεια και οι υποδομές. Η στρατηγική της έως το 2020 διαρθρώνεται σε τρεις άξονες:
1) Επιχειρηματικός τομέας: 351 εκ. ευρώ προς υποστήριξη μιας περισσότερο εξωστρεφούς κατεύθυνσης.
2) 560 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα με στόχο την διεύρυνση της παροχής δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα.
3) 137 εκ. ευρώ σε ενίσχυση της συμμετοχής και εμπορευματοποίησης για υποδομές και ενεργειακά σχέδια, για περιφερειακή σύγκλιση και ποιοτική αναβάθμιση σε κοινωφελείς υπηρεσίες.
Το καλοκαίρι του 2015 το IFC (International Finance Corporation - μέλος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας), επανέλαβε την εκ νέου δέσμευσή του προς την Ελλάδα με κύριο στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με μεταστροφή της παραγωγικής δομής προς τομείς διεθνώς εμπορεύσιμους, την εξαγωγική δραστηριότητα και την ενίσχυση της χρηματοδότησης. Μέχρι τον Απρίλιο του 2017 το IFC είχε δεσμεύσει 410 εκ. δολάρια σε 7 χρηματοδοτικά προγράμματα.
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB), προσφάτως έχει δραστηριοποιηθεί στην παροχή επιχορήγησης σχετικά με την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση ύψους 3,8 εκ ευρώ. Μελετώνται επιπλέον ορισμένα προγράμματα στον εκπαιδευτικό τομέα με έμφαση στη μεταναστευτική/προσφυγική διάσταση και με συνολική εκτίμηση παροχής δανείων στο ύψος των 150-200 εκ. ευρώ.
Μέσω της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με κράτη μέλη και διεθνείς οργανισμούς έχει δοθεί τεχνική υποστήριξη σε τομείς όπως η βελτίωση του ανταγωνισμού, επιχειρηματικής αδειοδότησης, κτηματολογίου κ.λπ. Συγκεκριμένα διακινήθηκαν ποσά 15 εκ. ευρώ το 2014 και 30 εκ. ευρώ το 2016. Το εναπομείναν ποσό των 13 εκ. ευρώ αναμένεται σταδιακά να αξιοποιηθεί και αυτό.
Η κύρια πρόκληση σχετικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα ενίσχυσης είναι ότι τα 970 εκ. ευρώ που προστέθηκαν μέσω της τεχνικής βοήθειας θα κατευθυνθούν προς τομείς με αναπτυξιακή δυναμική και την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επιδιωχθούν περαιτέρω μέτρα εξαίρεσης (π.χ. υψηλότερο ποσοστό συγχρηματοδότησης) για κεφάλαια του σχεδίου Γιούνκερ και πέραν του 2020.
Επιπρόσθετοι τομείς εύρεσης κεφαλαίων μπορεί να προκύψουν από συμμετοχές επιμέρους ευρωπαϊκών εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών. Επιπλέον από τη μεταβίβαση των SMP/ANFA ισοδυνάμων κερδών, ύψους έως και 4,4 δις ευρώ, για αναπτυξιακούς σκοπούς. Τέλος, μεγάλη αναμένεται να είναι και η συμβολή από την δημιουργία μιας ομάδας αξιόπιστων βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων προς ενίσχυση, από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και τους θεσμικούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr