Σήμερα, όπως αναφέρει στο Reporter.gr στέλεχος του υπ. Οικονομίας, κανείς δεν ξέρει τον όγκο χρεών σε προμηθευτές κτλ, που είναι ένα μείζον πρόβλημα που «καθίζει» την αγορά. Ουσιαστικά, όπως και στην περίπτωση της Μαρινόπουλος, αναμένεται να βγει στη φόρα το τι χρωστά η κάθε εταιρία που ζητεί ένταξη στη ρύθμιση, πέρα βέβαια από τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και τράπεζες. Έτσι όπως εκτιμάται θα αρχίσει να μπαίνει μία τάξη στο κομμάτι χρέους που είναι άδηλο, έχει ανακυκλωθεί και απειλεί με καταβύθιση πολλές επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα καθώς με το νόμο 4496/2017 ορίζεται ότι για ένταξη προς ρύθμιση οφειλών πρέπει ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και κυρίως τις καταθέσεις του, θα αποκαλυφθεί ποιος ήταν εκείνος που έπαιρνε δάνεια και «φέσωνε» στη συνέχεια την εταιρία του. Ο νόμος 4469/2017 που αναφέρεται στον εξωδικαστικό μηχανισμό ορίζει στο άρθρο 5 ρητά ότι η αίτηση συνοδεύεται υποχρεωτικά και από:
α) Τον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη µε αναφορά στην εκτιµώµενη εμπορική αξία τους, έτσι ώστε να μπορεί να προσδιορισθεί η αξία ρευστοποίησης της περιουσίας του,
β) Την πλήρη περιγραφή των βαρών και λοιπών εξασφαλίσεων (είδος βάρους ή εξασφάλισης, πιστωτής, ασφαλιζόμενο ποσό, σειρά, Δημόσιο ( βιβλίο) που είναι εγγεγραμμένα επί των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη,
γ) Τα πλήρη στοιχεία κάθε συνοφειλέτη (επωνυμία, πλήρη διεύθυνση, Α.Φ.Μ., τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση).
Έτσι αφενός μπορεί να εντοπιστούν αυτόματα οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αλλά και οι τράπεζες να εξοικονομήσουν δυναμικό ώστε να εστιάσουν σε άλλους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αποτελούν και ένα από τα βασικά θέματα που καθηλώνουν το τραπεζικό σύστημα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr