Ο κλάδος παρόλα αυτά αν συγκριθεί με άλλους κλάδους αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός, αφού σημαντικό μέρος της εγχώριας ζήτησης προέρχεται από την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συνεισφορά της αύξησης των εξαγωγών για όσες επιχειρήσεις διαθέτουν παρουσία σε αγορές του εξωτερικού.
«Χλιαρή» εξακολουθεί να είναι η ζήτηση που προέρχεται από τον τομέα της οικοδόμησης. Ειδικότερα, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα, όπως εκφράζεται με τον αριθμό αδειών, μετά το 2005 επιδεικνύει συνεχή κάμψη, φτάνοντας το 2015 τις 13.257 άδειες και υποχωρώντας οριακά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Έτσι, την τελευταία δεκαετία ο εν λόγω αριθμός εμφάνισε σωρευτική υποχώρηση 86%.
Στην αγορά κατοικίας καταγράφεται σημαντική κάμψη δραστηριότητας, τόσο στην ανέγερση νέων κτισμάτων όσο και στις αγοραπωλησίες υφιστάμενων κατοικιών.
Η ύφεση μεταφράζεται σε υπερπροσφορά ακινήτων προς πώληση και ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση λόγω του περιορισμού των στεγαστικών δανείων, των συνεχών αυξήσεων στη φορολόγηση και της περιορισμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.
Ο κ. Νικόλας Γκουζέλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Infobank Hellastat, αναφέρει σχετικά: «απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναφορά των κλάδων που σχετίζονται με την οικοδομή σε τροχιά ανάπτυξης αποτελεί η σταθεροποίηση των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών ώστε να ανακάμψει η οικοδομική δραστηριότητα και οι δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr