Η ΤτΕ υπογραμμίζει αρχικά το γεγονός ότι η εικόνα στις τράπεζες βελτιώνεται και πως οι καταθέσεις βρίσκονται πια σε καλό επίπεδο. Δεν χωρά, όμως, εφησυχασμός και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των κόκκινων δανείων, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αποτελεί τη "βασική πρόκληση" για το τραπεζικό μας σύστημα.
Σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα οι στόχοι θα υπερκαλυφθούν χωρίς τη λήψη περαιτέρω μέτρων. Ωστόσο, σημείωνει, είναι αναγκαία η αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να γίνει περισσότερο υποστηρικτική ως προς την ανάπτυξη.
Η ΤτΕ προβλέπει ανάπτυξη 1,6% για το 2017, αλλά θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει και περαιτέρω υποστήριξη για τους δείκτες της οικονομίας και αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί, αν περιοριζόταν η υπερφορολόγηση.
«Θα πρέπει να γίνει ανακατανομή των δαπανών σε τομείς που θα έχουν σημαντικότερη αναπτυξιακή επίδραση, ενώ θα πρέπει να αλλάξει και ο φοροκεντρικός χαρακτήρας της δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της συγκράτησης των δαπανών», σημειώνει.
Τέλος, αναφορικά με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% ως το 2022), η ΤτΕ κρίνει πως ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά και δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί για τόσα πολλά συνεχόμενα έτη. Καταλήγει δε σημειώνοντας πως για να επιτευχθούν τα υψηλά πλεονάσματα είναι βέβαιο πως θα λειτουργήσουν ανασχετικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr