Αυτή τη φορά οι τράπεζες δεν φαίνεται να υπολογίζουν το κοινωνικό κόστος αφού στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών αναμένεται να αναρτήσουν σταδιακά έναν αριθμό ακινήτων που θα ξεπεράσει τις 5000 μέχρι το τέλος του έτους. Η πλατφόρμα που αρχικώς θα ήταν έτοιμη τον Αύγουστο τώρα εκτιμάται πως θα αρχίσει να λειτουργεί το Σεπτέμβριο.
Το μόνο μέλημα των πιστωτικών ιδρυμάτων στην παρούσα τουλάχιστον φάση είναι να μην υπάρξει σημαντική πίεση στις τιμές των ακινήτων και με τον τρόπο αυτόν υποχωρήσουν και τα ενέχυρα που οι ίδιες έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, κάτι που σε ένα βάθος χρόνου θα απαιτήσει νέες προβλέψεις από την πλευρά των τραπεζών.
Η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα είναι έτοιμη από το Σεπτέμβριο και θα αποτελέσει το πρώτο πείραμα για τα νέα δεδομένα σε ότι αφορά το συγκεκριμένο αυτό θέμα.
Με την πλατφόρμα αυτήν κάμπτονται σε πρώτη φάση οι κοινωνικές αντιδράσεις για τους πλειστηριασμούς ακινήτων που όμως είναι βέβαιο πως τέτοιες αντιδράσεις θα υπάρξουν σε μία δεύτερη φάση δηλαδή στην εκτέλεση της πράξης. Ισως μάλιστα λένε οι ειδικοί, στην επαρχία κυρίως οι εκτελέσεις καταστούν εξαιρετικά δύσκολες.
Μολονότι σε πρώτη φάση η πλατφόρμα θα φιλοξενήσει εμπορικά ακίνητα και μεγάλες κατοικίες πολύ σύντομα και υπό τη δαμόκλειο σπάθη τωνstress tests εκτιμάται πως στην πλατφόρμα θα ανέβουν και άλλα ακίνητα ακόμη και μικρής αντικειμενικής αξίας αν πρόκειται για στρατηγικού κακοπληρωτές οι οποίοι αγνόησαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα μηνύματα των τραπεζών.
Οι τράπεζες υπολογίζουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με ενέχυρα ακίνητα να φθάνουν περί τις 60.000. Αρκετοί θεωρούν πώς μέσα από τους πλειστηριασμούς πολλοί από τους παραπάνω οφειλέτες θα προσέλθουν στις τράπεζες να ρυθμίσουν τα χρέη τους διακόπτοντας.
Πάντως τόσο η ΤτΕ όσο και οι θεσμοί πιέζουν έντονα προς την κατεύθυνση να ξεκαθαρίσουν τα κόκκινα δάνεια.
Χωρίς την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταφέρουν να περάσουν στην αντεπίθεση που σημαίνει στην αναχρηματοδότηση των εργασιών της πραγματικής οικονομίας.
Εξάλλου στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Τράπεζα της Ελλάδος. ΟΔιοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος την περασμένηβδομάδα μέσω της Εκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική ζήτησε ναεπιταχυνθούν οι διαδικασίες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο των «κόκκινων»δανείων, ακόμα και αν πρόκειται για στεγαστικά, και παράλληλα να τηρηθείσκληρή στάση απέναντι στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές».
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ στο «κόκκινο» είναι 464 χιλιάδεςστεγαστικά δάνεια, 423 χιλιάδες επιχειρηματικά και 1,9εκατομμύριαπιστωτικές κάρτες. Το πρώτο τρίμηνο του έτους παρατηρήθηκε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. Περίπου το 33% των οφειλετών στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται εκτιμάται πως έχει κάνει αίτημα προκειμένου να εισέλθει σε καθεστώς νομικής προστασίας.
Συγχρόνως οι τράπεζες προχωρούν και υλοποιούν το πρόγραμμα πώλησης κόκκινων δανείων δημιουργώντας καλάθια σχετικών προϊόντων. Τα πιστωτικά ιδρύματα επεργάζονται και σχετικές τιτλοποιήσεις αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να λειτουργήσει εξυγιαντικά προς το χαρτοφυλάκιό τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr