«Εάν όλα πάνε καλά, θα στέκεστε στα πόδια σας» τόνισε στον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.Μιλώντας ο ίδιος σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον κύριο Τσακαλώτο, προέβλεψε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές «αργότερα φέτος ή στις αρχές του επόμενου χρόνου», αφήνοντας να αιωρούνται ερωτηματικά για το πότε και πώς ακριβώς. «Εφόσον προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζεται επιτυχώς το πρόγραμμα» τόνισε.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην Τρόικα, Νικολά Τζιαμαριόλι, τόνισε ότι τους προηγούμενους μήνες οι εμπλεκόμενοι «επικεντρώθηκαν υπερβολικά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους». « Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα μισά του δρόμου…» αφού σύμφωνα με τον ίδιο «μένουν ακόμη πολλά να γίνουν» σε αυτό το πεδίο. Οπότε σε αυτό το πλαίσιο το «κλειδί» για να φτάσει η Αθήνα στον πραγματικό στόχο που είναι «ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη» είναι «μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις»...
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα , ενώ ο εκπρόσωποε της ΕΚΤ Φραντσέσκο Ντρούντι έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που και ιδιαίτερα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια. «Το θέμα της αναδιάρθρωσης των δανείων είναι εκκρεμές, όπως και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, που είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την υποστήριξη της σταθεροποίησης των τραπεζών και των προϋπολογισμών τους, και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό βήμα προς το μέλλον, προκειμένου να υποστηριχθεί η μείωση του συνολικού αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως είπα, αυτά τα νομοθετικά εργαλεία εντάσσονται στις απαραίτητες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προβλέφθηκαν μετά την πρώτη αξιολόγηση, και θα δώσουν στις τράπεζες την απαραίτητη δυναμική για να κινηθούν προς τα εμπρός και να μειώσουν το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν και να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Αυτό σημαίνει αυτομάτως μεγαλύτερη δυνατότητα παροχής δανείων, πίστωσης στην πραγματική αγορά» τόνισε.
Μετά από αυτά τα μηνύματα η προτροπή του Γιώργου Χουλιαράκη προς τους συνάδελφους του Υπουργούς περί ιδιοκτησίας του ελληνικού προγράμματος - θεωρώντας έμμεσα ότι αυτή είναι προβληματική –ήταν φυσική συνέχεια. Βέβαια δημιούργησε συζητήσεις καθώς ευθυγραμμίστηκε με τους θεσμούς που κατά καιρούς έχουν θέσει θέμα ιδιοκτησίας ότι δηλαδή η Αθήνα δεν εφαρμόζει τα μέτρα με το ζήλο που θα έπρεπε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr