Ήδη, προχωρούν αρκετές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα, η εισροή αμερικανικών κεφαλαίων στην Εθνική Ασφαλιστική, η εξαγορά μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια από ξένα κεφάλαια, οι μεγάλες επενδύσεις της Cosco αλλά και άλλων εταιριών στα λιμάνια, της Fraport στα αεροδρόμια και πολλές άλλες στα ακίνητα, την ενέργεια, τα τρόφιμα-ποτά, στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, στις επιστήμες υγείας και τα logistics και φαίνεται πως όλοι συμφωνούν ότι στην Ελλάδα, παρά την κρίση, υπάρχουν ευκαιρίες για όλους τους επενδυτές.
Ενεργειακά έργα και υποδομές μεταφορών (οδικά και σιδηροδρομικά έργα) καλύπτουν το 88% του προϋπολογισμού των 69 μεγάλων επενδύσεων σε υποδομές που έχουν ξεκινήσει ή προγραμματίζονται για την επόμενη πενταετία (ως το 2022). Τουρισμός και διαχείριση αποβλήτων καλύπτουν το υπόλοιπο 12% των επενδύσεων, το συνολικό ύψος των οποίων διαμορφώνεται σε 21,4 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία προκύπτουν από πρόσφατη (Μάρτιος 2017) μελέτη της Pricewaterhouse Coopers.
«Η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γυρίζει σελίδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, επισημαίνοντας ότι «εισέρχεται σε μια περίοδο σταθερότητας, με ανοιχτό πια το δρόμο μπροστά της για την αξιοποίηση του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος που διαπιστώνουμε όλο το τελευταίο διάστημα από διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους».
«Ο τρόπος», υπογράμμισε, «με τον οποίο διαμορφώνονται οι διεθνείς οικονομικοί συσχετισμοί αναδεικνύει τον προνομιακό ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας, λόγω κυρίως της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης. Οφείλουμε άμεσα να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες, διαμορφώνοντας μια οικονομία παραγωγική, ανατρέποντας παράλληλα τη στρεβλή νοοτροπία που επικράτησε στο παρελθόν. Το 2017 θα είναι έτος καμπής».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr