Σύμφωνα με αυτή την πρόταση τα μέτρα ελάφρυνσης θα ενισχύονται όταν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλός και το αντίστροφο.
Πρόκειται επί της ουσίας για έναν αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, με ρήτρα ανάπτυξης.
Η πρόταση αυτή φαίνεται να αντιμετωπίζεται με θετικό μάτι από την ελληνική πλευρά και υπάρχει η εκτίμηση πως μπορεί να… περάσει στο Eurogroup.
Δεν είναι τυχαίο πως κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά την αναχώρηση του κ. Λεμέρ από τη χώρα μας πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας συμφώνησαν πως η «λύση» στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης βρίσκεται σε αυτόν τον αυτόματο μηχανισμό, που θα προσαρμόζει τα μέτρα για το χρέος, ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας.
Ο Μπρούνο Λεμέρ έχει αναμφισβήτητα πάντως ξεκινήσει ενθουσιωδώς τη θητεία του και με τις παραινέσεις του Εμανουέλ Μακρόν επιχειρεί να «κλείσει» το ελληνικό ζήτημα, πριν προκύψουν νέες περιπέτειες.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πριν έρθει στη χώρα μας είχε συναντήσεις ανθρώπους – κλειδιά στη διαπραγμάτευση, όπως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο τελευταίος, πάντως… ανησύχησε την Δευτέρα το Μαξίμου και το ΥΠΟΙΚ, καθώς στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σχετικά με το Eurogroup της Πέμπτης, οι διατυπώσεις που χρησιμοποιήθηκαν αναφορικά με το χρέος δεν ήταν αυτές που περίμενε η ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση στη συνεδρίαση θα συζητηθούν μεταξύ άλλων «…και τα πιθανά μέτρα για το χρέος τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν, αν χρειαστεί, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος έως τα μέσα του 2018».
Το «ενδεχομένως» και το «αν χρειαστεί», δεν ικανοποίησαν την ελληνική πλευρά, που πάντως συνεχίζει να το παλεύει για την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έχει όλο το τελευταίο διάστημα διαρκείς τηλεφωνικές επαφές με κορυφαίους ηγέτες και αξιωματούχους, ενώ δεν είναι φυσικά τυχαία η απόφασή του να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το μεσημέρι της Τρίτης, όπου ασφαλώς αναμένεται να αναφερθεί στη διαπραγμάτευση και να στείλει τα μηνύματά του εντός και εκτός συνόρων.
Να σημειώσουμε τέλος πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θεωρεί πως είναι προτιμότερη μία λύση στο Eurogroup της Πέμπτης και έχει –για την ώρα τουλάχιστον- αποσύρει την σκέψη για μετάθεση του θέματος στην Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου.
Αρκεί βέβαια στο κείμενο της συμφωνίας να συμπεριληφθούν διατυπώσεις που να αφήνουν ανοιχτό το σενάριο ένταξης της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, αλλά και να δοθεί ένα πλαίσιο, που να βοηθά τις αναπτυξιακές πολιτικές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr