Με τον διαφαινόμενο συμβιβασμό του ΔΝΤ στις ορέξεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το πιθανότερο σενάριο είναι η παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση, μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Έτσι, η διευθέτηση του χρέους είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί και για την Ελλάδα ως μόνος εφικτός στόχος φαντάζει πια η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με κάποιες λεκτικές αναφορές για το χρέος και την… ανάπτυξη, προκειμένου να μπούμε στο QE και να ανοίξει ο δρόμος για έξοδο στις αγορές.
Αυτό τόνισαν, άλλωστε κυβερνητικές πηγές στο Reuters, σημειώνοντας πως ο… μαγικός αριθμός είναι το 5% για το πενταετές ομόλογο. «Μια επιστροφή στις αγορές με ένα πενταετές ομόλογο, θα έπρεπε να συμβεί με απόδοση κάτω του 5%», δήλωσε ελληνική κυβερνητική πηγή στο Reuters, προσθέτοντας, όμως, πως κάτι τέτοιο θα γίνει μόνο αν ΕΚΤ συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Και η ΕΚΤ θα πρέπει ασφαλώς να λάβει κάποιο σχετικό σήμα από το Eurogroup.
Κάτι ανάλογο είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο Concordia, τονίζοντας πως περιμένει στις 15 Ιουνίου μία δίκαιη λύση που δίνει σήμα στις αγορές και στους επενδυτές, ώστε να έρθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, επαφές για το ελληνικό ζήτημα πραγματοποιούνται και σε διεθνές επίπεδο, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας να αναζητά πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο κ. Μπρούνο Λε Μερ είχε την Τετάρτη διαδοχικές συναντήσεις με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας πως εργάζονται για μία λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Σε ό,τι αφορά στο ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν την Τετάρτη πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Γίνονται προσπάθειες για συμφωνία στο θέμα του χρέους και στην οριστικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσής του, ωστόσο, πάντα υπάρχει η εναλλακτική λύση της μη δανειοδότησης της Ελλάδας από τη μεριά του Ταμείου, μέχρι το τέλος του προγράμματος.
Αναφορικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων από το πρόγραμμα του ESM, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα καθώς το ΔΣ του ΔΝΤ θα είναι σε θεση να εγκρίνει «επί της αρχής» ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα, στη βάση της συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί για το πακέτο μέτρων. Το χρηματοδοτικό σκέλος αυτού του προγράμματος, όμως, θα υλοποιηθεί μόνο όταν υπάρξει συμφωνία και για το χρέος και μόνο τότε θα μπορέσει το ΔΝΤ να εκταμιεύσει χρήματα.
Τέλος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πρότασή του ΔΝΤ προς το ΔΣ του θα συνοδεύεται από μια έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τα όσα θα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr