Απαντώντας σε παρεμβάσεις του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αλλά και σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών (Γ. Κύρτσος. Ν. Μαριάς), τόνισε ότι «οι χώρες που δεν έχουν πλαίσιο για τη εύκολη διάθεση των κόκκινων δανείων ή που έχουν μια δικαστική διαδικασία, βραδεία και αναποτελεσματική, μια νομοθετική διαδικασία που επιβραδύνει, είναι εκείνες που έχουν και τα υψηλότερα επίπεδα κόκκινων δανείων». Ουσιαστικά έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τη γρήγορη υλοποίηση δράσεων και εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου.
«Η Ελλάδα δε συζητήθηκε ξεκάθαρα σε καμία από τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικών κινδύνων πρόσφατα» τόνισε και συμπλήρωσε: «Στον τραπεζικό τομέα, έχει γίνει σημαντική, αξιοπρόσεκτη πρόοδος, ειδικά αν δούμε την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών σήμερα -δεν έχω τώρα ακριβώς το νούμερο- όμως είναι πολλαπλάσια απ’ ότι ήταν πριν. Εν τούτοις, έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό κόκκινων δανείων, κάτι που εν μέρει οφείλεται στην κρίση αλλά και σε προϋπάρχουσες αδυναμίες του πιστωτικού τομέα.
Υπάρχουν πολλές δράσεις που προβλέπονται στο τρέχον πρόγραμμα και είναι απαραίτητες για να είναι επιτυχημένη η κατάληξη της αξιολόγησης. Αυτές οι δράσεις αφορούν σε πράγματα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, οι τράπεζες... Να υπάρξει ένα εξωδικαστικό πλαίσιο για τη διάθεση των κόκκινων δανείων. Παρεμπιπτόντως, σε πολλές χώρες είναι ένα πρόβλημα που παραμένει εδώ και χρόνια. Επειδή στο παρελθόν δημιουργήθηκε σε αυτές απόθεμα τέτοιων κόκκινων δανείων ώστε τώρα να αποτελούν πρόσκομμα στις δραστηριότητες των τραπεζών. Και υπάρχουν και χώρες που λύνουν το πρόβλημα των καινούριων κόκκινων δανείων και όχι των παλιών. Αυτή όμως δεν είναι η περίπτωση της Ελλάδας» τόνισε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr