Το έγγραφο αυτό είχε συνταχθεί για το Eurogroup της Δευτέρας 22 Μαΐου, το οποίο κατέληξε χωρίς συμφωνία για το ελληνικό χρέος λόγω της απόστασης της ευρωπαϊκής πλευράς και του ΔΝΤ ως προς τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη και τα πλεονάσματα της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται πως στο κείμενο γίνεται αναφορά σε τρία σενάρια. Στο πρώτο σενάριο, η μελέτη του ESM υποθέτει ότι δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους, εάν η Αθήνα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 3,5% ως το 2032 και πάνω από το 3% ως το 2038. Η ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρει ότι μεγάλες περίοδοι υψηλών πλεονασμάτων δεν είναι πρωτοφανείς: Η Φινλανδία είχε πρωτογενές πλεόνασμα 5,7% επί 11 χρόνια την περίοδο 1998-2008 και η Δανία 5,3% για 26 χρόνια, από το 1983 ως το 2008.
Μια δεύτερη επιλογή, στο πλαίσιο του σεναρίου Α, θέλει την Ελλάδα να διασφαλίζει την ανώτατη δυνατή ελάφρυνση χρέους με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016.
Η Ελλάδα, συνεχίζει το Reuters, θα έπρεπε σε αυτή την περίπτωση να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022, αλλά μετά θα μπορούσε να το μειώσει περίπου στο 2% ως τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και στο 1,5% ως το 2048, με μέσο πλεόνασμα της περιόδου 2023-2060 στο 2,2%.
Plan... C
Το τρίτο σενάριο είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο σενάριο και προβλέπει μέσο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 1,25%, πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και σταδιακή μείωσή του στη συνέχεια στο 1,8% αντί στο 2,2% για την περίοδο 2023-2060.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο με την παράταση των μέσων σταθμισμένων λήξεων κατά 15 έτη με τα τελευταία δάνεια να λήγουν το 2080, την επιβολή ανώτατου ορίου στα επιτόκια των δανείων στο 1% έως το 050 και τον καθορισμό του ανώτατου ορίου απόσβεσης στο 0,4% του ελληνικού ΑΕΠ.
Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα
«Εμείς έχουμε κάνει τις δικές μας υποχωρήσεις, τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κάνουν τις δικές τους», ήταν στο μεταξύ το μήνυμα που έστειλε στους εταίρους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά πεποίθηση του ότι «στις τρεις εβδομάδες που απομένουν όλοι θα αρθούν στο ύψος της περίστασης και θα κάνουν ό,τι χρειάζεται ώστε επιτέλους μετά από μια επταετία να ανοίξει για τα καλά ο δρόμος για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία».
Η Ελλάδα, τόνισε, έκανε μια μεγάλη υποχώρηση για να εκπληρώσει τη μία από τις δύο προϋποθέσεις που έθεσε το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, νομοθετώντας μέτρα για το 2019 και το 2020.
«Και τώρα είναι καθήκον της Ευρώπης να ικανοποιήσει αυτή τη δεύτερη συνθήκη, που είναι τα μέτρα για το χρέος, διότι ήταν η ίδια η Ευρώπη, ή μάλλον κάποιοι από τους εταίρους μας, που απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ και αυτή η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι αλα καρτ. Δεν μπορεί να λέμε δηλαδή ναι στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα και όχι στο χρέος. Δεν γίνεται να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Κρίσιμα τετ α τετ στις Βρυξέλλες
Να αναφερθεί πως αύριο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να έχει πολύ σημαντικά τετ α τετ.
Ανάμεσα στις συναντήσεις του πρωθυπουργού, είναι αυτή με την γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ αλλά και τον γάλλο νεοεκλεγέντα πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, με τους οποίους αναμένεται να συζητήσει και τις τελευταίες εξελίξεις μετά το άκαρπο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας για το ελληνικό χρέος.
Εκτός από τις άτυπες συναντήσεις που θα έχει με Μέρκελ, Μακρόν και άλλους ηγέτες, ο ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα συμμετέχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr