Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την πολιτική μηδενικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία, ως γνωστόν, είναι αντίθετο το Βερολίνο, ο Β. Σόιμπλε τόνισε ότι: «Η ΕΚΤ είναι αρμόδια και για τις 19 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, στις οποίες δυστυχώς υπάρχουν μεγάλες οικονομικές διαφορές.
Αν όλες οι οικονομίες ήταν τόσο ισχυρές όσο η γερμανική τότε σίγουρα το βασικό επιτόκιο θα ήταν διαφορετικό. Εργαζόμαστε ωστόσο προς την γεφύρωση των διαφορών. Είμαι αισιόδοξος ότι η Γαλλία υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν θα σημειώσει προόδους. Στην Ιταλία βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Και η Ελλάδα εξελίσσεται καλύτερα από ότι πριν από ένα ή δύο χρόνια.
Αποδίδουν σήμερα, με μικρά βήματα, καρπούς οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έπρεπε να αποσπάσουμε από την Αθήνα. Επειδή βελτιώνεται η συνολική οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, αλλά και επειδή δεν υφίσταται πια κίνδυνος αποπληθωρισμού, υπάρχουν ενδείξεις από κύκλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ότι σταδιακά θα τερματιστεί η πολιτική του υπερβολικά φθηνού χρήματος. Αυτός θα είναι ο σωστός δρόμος».
Ελπίδες για παραμονή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα
Στο ερώτημα αν είναι απαραίτητη η παραμονή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε: «Το τρέχον πρόγραμμα προβλέπει την συμμετοχή του Ταμείου.
Σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφάσιζε να αποχωρήσει, τότε αυτό θα άλλαζε ριζικά το πρόγραμμα και κατά συνέπεια θα απαιτούνταν η ψήφος του γερμανικού κοινοβουλίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr