Σύμφωνα με τις προβλέψεις της HSBC, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι τελικά το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ενός έτους.
Οπότε, όπως εκτιμά η τράπεζα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα QE, ενδεχομένως από τον Ιούλιο. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια περίοδο ηρεμίας στις αγορές, δεδομένου ότι η εφαρμογή του προγράμματος είναι εμπροσθοβαρής και δεν υπάρχουν μεγάλες αποπληρωμές χρέους ενόψει.
Η HSBC επισημαίνει ότι η ΕΚΤ έχει ήδη επαναφέρει το waiver και αποδέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και επομένως σ' αυτή την περίπτωση το μόνο εμπόδιο για τη συμπερίληψη στο QE θα μπορούσε να είναι η νέα μελλοντική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος και συμφωνία με το ΔΝΤ, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει αρκετά δύσκολη, καθώς δεν θα υπάρξει ένταξη στο QE, αν και ο ESM θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης και δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας τον Ιούλιο. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει στο να κάνει πίσω η ελληνική κυβέρνηση σε μερικές μεταρρυθμίσεις και να οδηγηθεί ακόμα και σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ξεκινώντας έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας.
Προβλήματα και στο θετικό σενάριο...
Όπως, βέβαια, επισημαίνει η HSBC, ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για το χρέος και με το ΔΝΤ και η ΕΚΤ ξεκινήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο, υπάρχει το πρόβλημα ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα κατά τη διάρκεια αξιολογήσεων του προγράμματος. Άρα θα έχει περιθώριο μόνο δύο μηνών, αφού τον Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση.
Στο σημείο αυτό βέβαια η HSBC τονίζει ότι, όπως πληροφορήθηκε από την Κομισιόν, μετά τη νομοθέτηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν αυτή την εβδομάδα, το 80-85% του συνόλου των μέτρων του τριετούς ελληνικού προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί, αφού το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές.
Επομένως, η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολη, επικεντρώνοντας κυρίως στην εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν έως σήμερα.
Έτσι, ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν προλάβει το QE τον Ιούλιο, θα μπορούσε να ενταχθεί τον Οκτώβριο, δεδομένου πάντα ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης.
Citigroup: Παραμένει η αβεβαιότητα για το QE
Από την πλευρά της, η Citigroup επισημαίνει ότι διατηρείται η αβεβαιότητα για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί το καλοκαίρι στο QE.
Όπως επισημαίνει, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι οι δανειστές προετοιμάζουν τα μέτρα ελάφρυνση του χρέους, σημειώνοντας ότι η θέση της Γερμανίας παραμένει η ίδια, δηλαδή ότι "μετά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής (δηλαδή μετά τα μέσα του 2018), θα υπάρξει αξιολόγηση του κατά πόσον τα μέτρα για το χρέος είναι απαραίτητα".
Παράλληλα και ο ESM δήλωσε πως τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα αποφασιστούν μόνον όταν η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα, και μόνο εάν κριθεί ότι χρειάζονται.
Στη συνέχεια το EWG δήλωσε πως το Eurogroup θα εξετάσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016.
Στο πλαίσιο αυτό, η Citi εκτιμά ότι η τεχνική συμφωνία που επετεύχθη αυξάνει τις πιθανότητες για αυστηρότερες δεσμεύσεις για το χρέος, πέρα από αυτό που είχε συμφωνηθεί ήδη τον Μάιο του 2016 από τους Ευρωπαίους πιστωτές.
Ωστόσο σημειώνει ότι η πραγματική ελάφρυνση του χρέους είναι απίθανο να επισημοποιηθεί και να εφαρμοστεί πριν από το καλοκαίρι του 2018, κάτι που διατηρεί την αβεβαιότητα σχετικά με το εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και αν τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στην QE της ΕΚΤ.
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr