Ο λόγος; Οι νέες αντικειμενικές αξίες ενεργοποιούν τον φόρο υπερτιμήματος, αυξάνουν τον Φ.Π.Α και φέρνουν επιβάρυνση που μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 25% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου για κάποιον που θέλει να «μπει και να βγει» στην κτηματαγορά προκειμένου να βγάλει κέρδη.
Ο διπλός φορολογικός βομβαρδισμός, πλήττει και την αγορά της εξοχικής κατοικίας. Το πρόβλημα αναμένεται να φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς χιλιάδες αγοραστές ειδικά από το εξωτερικό- που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εξοχικό στην Ελλάδα (σ.σ πρόκειται για τους γνωστούς baby boomers) θα έρθουν αντιμέτωποι με τους νέους φόρους.
Ένα παράδειγμα είναι αρκετό για να αποδείξει το μέγεθος της φορολογικής επιβάρυνσης. Έστω ότι ένας ιδιώτης θέλει να αγοράσει ένα εξοχικό 100 τ.μ στην Αίγινα (σ.σ εκεί η τιμή ζώνης αυξήθηκε στα 2100 ευρώ ή κατά 31,3%). Αν το ακίνητο είναι καινούργιο, δηλαδή έχει χτιστεί με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2006, τότε ο αγοραστής θα κληθεί να πληρώσει Φ.Π.ΑΗ αντικειμενική αξία του ακινήτου, έχει φτάσει πλέον τουλάχιστον στις 210.000 ευρώ.
Επομένως, ο Φ.Π.Α διαμορφώνεται πλέον στις 39.900 ευρώ. Για το 2008, το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Αν στην Αίγινα, η τιμή υποστεί μια νέα αύξηση κατά 20%, τότε η αντικειμενική αξία του συγκεκριμένου εξοχικού θα διαμορφωθεί στις 252000 ευρώ. Γι αυτή την διαφορά των 42000 ευρώ ανάμεσα στην σημερινή και στην μελλοντική αντικειμενική αξία, ο επενδυτής θα κληθεί να πληρώσει και φόρο υπερτιμήματος στην περίπτωση που θα αποφασίσει να πουλήσει.
Ο φόρος υπερτιμήματος, βαρύνει τον πωλητή. Υπολογίζεται με συντελεστή 20% επί της διαφοράς τιμή πώλησης μείον τιμή αγοράς.
Επομένως για το συγκεκριμένο ακίνητο διαμορφώνεται στις 8.400 ευρώ. Αν προσθέσουμε τον φόρο στο «μπες» (σ.σ 39.900 ευρώ λόγω Φ.Π.Α) και στο «βγες» (σ.σ 8.400 ευρώ λόγω φόρου υπερτιμήματος) τότε η επιβάρυνση φτάνει στις 48.300 ευρώ. Η ιστορία των επιβαρύνσεων δεν σταματάει εδώ: Πρέπει να προστεθούν τα μεστικά έξοδα (σ.σ συνήθως 1-2% επί της πραγματικής αξίας), τα συμβολαιογραφικά και τα δικηγορικά (σ.σ συνήθως 1,5% επί της πραγματικής αξίας) τότε τα έξοδα προσεγγίζουν τις 60.000 ευρώ.
’ραγε πόσο πρέπει να ανατιμηθούν ακόμη τα ακίνητα για να μπορέσει ο υποψήφιος επενδυτής να βγάλει τουλάχιστον τα έξοδά του; Αποφασίζει κάποιος να επενδύσει 200-300 χιλιάδες ευρώ συν άλλα 60.000 ευρώ σε έξοδα και φόρους περιμένοντας να περάσουν χρόνια για να καλύψει μόνο τη χασούρα; Στην αγορά των εξοχικών, η «εξίσωση» γίνεται αρκετά περίπλοκη.
Μένει να φανεί πως θα εξελιχθούν οι συνθήκες στην αγορά...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr