Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται η σιγουριά πως η συμφωνία θα περάσει χωρίς απώλειες από τη Βουλή και πως αυτό που βασικά μετράει είναι να καταστεί «διαχειρίσιμη» από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σε βάθος χρόνου.
Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση μετά την τεχνική συμφωνία βάζει πλώρη για αυτό που ονομάζει «συνολική συμφωνία» και στόχος είναι να περιλαμβάνει επιπλέον θετικές αποφάσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Πρώτο βήμα το χρέος
Η συμφωνία αυτή, βάσει προσδοκιών, θα πρέπει να περιλαμβάνει πρώτα απ` όλα συγκεκριμένες αποφάσεις, σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ επιμένει πως πρέπει να προκαθοριστούν τα μέτρα για το χρέος κάτι το οποίο και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς γνωρίζει πως μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί επιτέλους να ανοίξει ο δρόμος για συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Εφόσον, λοιπόν στο Eurogroup της 22ης Μαϊου υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το χρέος, τότε ο δρόμος για το QE θα είναι ανοιχτός και εντός του Ιουνίου η Ελλάδα θα είναι επιτέλους σε θέση να επωφεληθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ισορροπίες Γερμανίας – ΔΝΤ και… επιτέλους QE
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας την Τρίτη εκτίμησε ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί αναφορικά με το χρέος θα είναι τόσο γενική ώστε να μην δημιουργεί πρόβλημα στη Γερμανία και ταυτόχρονα τόσο ειδική ώστε να επιτρέπει την ένταξη της χώρας στο QE και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος είναι η συνολική συμφωνία να υπάρξει στο Eurogroup της 22ης Μαΐου αλλά δεν απέκλεισε να χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος. Αν αυτός ο επιπλέον χρόνος ξεπεράσει τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου, τότε η επόμενη ευκαιρία για ένταξη στο QE είναι το προγραμματισμένο Συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη στις 7 Σεπτεμβρίου.
…και ύστερα έρχεται η έξοδος στις αγορές
Η είσοδος στο QE ουσιαστικά επηρεάζει απόλυτα και τον τρίτο στόχο της κυβέρνησης που δεν είναι άλλος από την έξοδο στις αγορές.
Τα ελληνικά ομόλογα ήδη έχουν αρχίσει και πέφτουν, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εκτιμά πως εφόσον η Ελλάδα καταφέρει να πάρει τα μέτρα για το χρέος και να ενταχθεί στο QE, τότε θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
Ωστόσο, κανείς από την κυβέρνηση δεν τολμά να συγκεκριμενοποιήσει το πότε θα μπορούσε αυτό να συμβεί. «Στόχος είναι η έξοδος στις αγορές λίγο μετά την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας», είπε την Τρίτη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά επανέλαβε τα λόγια που είχε χρησιμοποιήσει και ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr