Μια ολόκληρη γενιά μεγαλώνει σχεδιάζοντας να φύγει εκτός Ελλάδας και μάλιστα αυτό είναι ανεξάρτητο από τις οικονομικές τους δυνατότητες. Αποκαλυπτική είναι η επιστημονική εργασία των καθηγητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόη Λαμπριανίδη και Θεοδόση Συκά που δημοσιεύτηκε στην αγγλόφωνη επιστημονική επιθεώρηση International Migration & Integration και αναδημοσιεύεται τώρα στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Πάνω από το 76% των μαθητών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να σπουδάσουν στο εξωτερικό, αντιμετωπίζοντας μάλιστα το Πανεπιστήμιο ως το πρώτο βήμα για μια νέα ζωή στο εξωτερικό.
Η έρευνα βασίστηκε σε ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν σχεδόν όλοι οι μαθητές σε 3 από τα 4 Πειραματικά Λύκεια της Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει 375 μαθητές και μαθήτριες 15-18 ετών από ένα ευρύ κοινωνικό και οικονομικό φάσμα.
Το 44% δηλώνει ισχυρή πρόθεση και το 33% μέτρια πρόθεση να φύγει στο εξωτερικό
Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την τάση που καταγράφεται στην εποχή των Μνημονίων οπότε περίπου 140.000 επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με έρευνες, το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών έχει πάνω από ένα πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό.
Συγκεκριμένα, το 73% κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο, το 51% διδακτορικό και το 41% τουλάχιστον έναν τίτλο σπουδών από ένα από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr