Επίσης, την Πέμπτη, 8 Μαρτίου, τα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας συμφώνησαν στο στόχο της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ε.Ε. κατά τουλάχιστον 20%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2020.
Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου, η εξειδίκευση των στόχων αφήνεται σε κάθε κράτος-μέλος των «27», με βάση τον καταμερισμό των ενεργειακών πηγών της κάθε χώρας: «Στη βάση του γενικού σκοπού, οι συγκεκριμένοι εθνικοί στόχοι θα καθοριστούν από τα κράτη μέλη λαμβάνοντας υπόψιν τα διαφορετικά εθνικά σημεία εκκίνησης, το επίπεδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το ενεργειακό τους πρόγραμμα».
Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ Ανγκελα Μέρκελ σημείωσε πως υπάρχει ακόμη χρόνος για να περιορίσουμε την παγκόσμια θέρμανση κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου. «Μπορούμε να αποφύγουμε αυτό που θα συνιστούσε ανθρώπινη καταστροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι το προσχέδιο συμφωνίας επί των εναλλακτικών πηγών ενέργειας που διενεμήθη στις εθνικές αντιπροσωπείες από τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, βρήκε σθεναρές αντιστάσεις και για το λόγο αυτό προσφέρθηκε ευελιξία σχετικά με το πώς θα συνεισφέρει και θα ανταποκριθεί το κάθε κράτος-μέλος στον κοινό στόχο για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στο συμβιβαστικό κείμενο επιχειρήθηκε να συγκεραστούν οι διαφορετικές απόψεις και συμφέροντα χωρών μελών που βασίζονται στην πυρηνική ενέργεια, όπως η Γαλλία, χωρών που βασίζονται στον άνθρακα, όπως η Πολωνία, καθώς και χωρών με μικρές ενεργειακές πηγές όπως η Κύπρος και η Μάλτα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr