Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ειδικότερα στα εργασιακά ζητεί συνέχιση του σημερινού καθεστώτος, το οποίο όμως είναι αντίθετο με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.
Το Υπ. Οικονομικών κρατά προσεκτική στάση καθώς δεν επιθυμεί να ανοίξει κόντρα με το βασικό του σύμμαχο στο μέτωπο του χρέους, αν και είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος. Η επιδίωξη, άλλωστε, της κυβέρνησης είναι να καταγραφεί στο κείμενο της συμφωνίας, ότι μετά το 2018 θα επανέλθουν, έστω και υπό προϋποθέσεις, οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Πάντως στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων φαίνεται ότι η συμφωνία κλείνει σε οριακή αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων στο 6%. Το Ταμείο ζητούσε αύξηση του ποσοστού στο 10% από 5% που είναι σήμερα.
Στα δημοσιονομικά το ΔΝΤ ζητά περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων ύψους 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Η παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ ήταν ηχηρή χθες για την ανάγκη να μην περικοπούν οι συντάξεις, ωστόσο το ΔΝΤ εξακολουθεί να μην κάνει δεκτό ένα πλαφόν στις περικοπές που να φτάνει το 22%. Αυτό, όμως, αν δεν εφαρμοστεί θα πλήξει περισσότερους από 900.000 συνταξιούχους και θα οδηγήσει σε πολιτικό Βατερλό την κυβέρνηση.
Από την πλευρά του το Ταμείο επιμένει στο γεγονός ότι αν μπει πλαφόν 22% στις συντάξεις μπορεί να μην επιτευχθεί ο στόχος για εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από το μισθολογικό κονδύλι στις συντάξεις που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας κι άρα θα πληγεί περισσότερο το αφορολόγητο που κανονικά έχει συμφωνηθεί να μειωθεί από το 2020.
Σε σχέση με τις παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών το Ταμείο ζητεί άρση εμποδίων εξ΄ ου και θέτει εκ νέου το θέμα των Κυριακών, αλλά και απελευθέρωση των αγορών προϊόντων.
Για το Δημόσιο το μνημόνιο του ΔΝΤ δίνει έμφαση στην εφαρμογή του σχήματος της κινητικότητας και της αξιολόγησης ενώ ζητεί διαφάνεια στις προσλήψεις και εμμονή στην τήρηση της συμφωνίας για το λόγο προσλήψεων – αποχωρήσεων. Σημειώνεται ότι σταδιακά η αρχή της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει σταδιακά 1 προς 4, 1 προς 3 και τελικά 1 προς 2.
Σε κάθε περίπτωση από το υπ. Οικονομικών εκτιμούν ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μάη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ακόμη και η ψήφιση των νέων μέτρων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το χρέος. Άλλωστε στόχος είναι στην επόμενη σύνοδο της Ευρωζώνης ο Έλληνας υπουργός να πάρει μια ισχυρή πολιτική δέσμευση για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Γιώργος Αλεξάκης