Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε πως στη διάρκεια της συνάντηση σημειώθηκε πρόοδος. Οπως είπε, υπάρχει πρόοδος για να επιστρέψουν οι θεσμοί και με το μομέντουμ που υπάρχει, πιστεύω ότι θα θα έχουμε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.
Μετά θα πρέπει να συζητήσουμε για το χρέος, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αυτές οι συζητήσεις θα αρχίσουν σύντομα. «Όταν θα έχουμε μια πλήρη συμφωνία θα πάμε στο συμβούλιο».
Ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, που φτάνει σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο 3,9%, είναι πολύ μεγαλύτερο από τις προβλέψεις του Ταμείου.
Επέμεινε, πάντως, στην άποψη ότι ο στόχος του 3,5% δεν πρέπει να μείνει για πολλά συνεχόμενα χρόνια, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είπε: "Αυτό που εμείς ζητούμε πριν συμμετάσχουμε είναι: α. Συμφωνία για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, για πόσο διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πλεόνασμα στο 3,5% και από πότε θα πρέπει να ξεκινήσει να το επιτυγχάνει αυτό και β. Να υπάρξει επίλυση του θέματος του χρέους, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Εάν λυθούν αυτά τα δύο θέματα, τότε μπορούμε να εισέλθουμε και εμείς στην όλη διαδικασία με ένα νέο πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, είναι θέμα των Ευρωπαίων εάν θα προχωρήσουν ή όχι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ".
Απατώντας σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου έως πότε «οι Έλληνες θα ζουν αυτήν την τραγωδία», απάντησε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση, καθώς η ανεργία παραμένει υψηλή, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα δεν είναι αρκετές και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πρόκειται για κάτι που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια».
Σχετικά με τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ πως ο ESM θα μπορούσε να καλύψει τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ο κ. Τόμσεν είπε πως "Η αποπληρωμή των "ακριβών" δανείων του ΔΝΤ με χρήματα του ESM θα πρέπει να συζητηθεί, καθώς θα επηρεάσει το DSA".
Αναφορικά με την κατάσταση στην Ευρώπη είπε ότι οι χώρες που έχουν δημοσιονομικό χώρο πρέπει να τον χρησιμοποιήσουν για να βοηθηθεί η ανάπτυξη.
Χαρακτήρισε «κατάλληλη» την νομισματική πολιτική, ενώ για τις τράπεζες σημείωσε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Η δυνητική ανάπτυξη είναι χαμηλή και γι’ αυτό χρειάζεται να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη, υπογράμμισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr