«Το Brexit δημιουργεί ένα προηγούμενο, καθώς ανεπτυγμένες χώρες θεωρούν ότι δεν πρέπει να κουβαλούν στις πλάτες τους το μέσο όρο της ΕΕ και τα σχετικά προβλήματα και προτιμούν να αυτονομηθούν. Αν το Brexit βρει μιμητές, θα αποδυναμωθεί πάρα πολύ η Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κύρτσος.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών V. Schaeuble, ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει -κατά τις εκτιμήσεις του- στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Κύρτσος σχολίασε: «Είναι θέση που την είπε και ο Μοσκοβισί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων να κρατήσουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά μπορεί να υπάρξουν εκπτώσεις, δηλαδή ανάλογα με τα χρήματα που θα βάλει. Αν βάλει λιγότερα χρήματα, η συμμετοχή του θα είναι περισσότερο θεωρητική και η παρέμβασή του πολύ περιορισμένη».
Κατά τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, «θα έπρεπε να είχαμε αποφύγει το ΔΝΤ, αλλά τότε δεν γινόταν διαφορετικά -ή τουλάχιστον έτσι μας διαβεβαίωναν». Ο ίδιος, όπως είπε, θα προτιμούσε «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να γίνει ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ούτως ώστε όταν ξεπεράσει τα προβλήματά της η ΕΕ να λύνουμε τα προβλήματα μεταξύ μας οι Ευρωπαίοι».
Ερωτηθείς για την αμερικανική επίθεση εναντίον βάσης στη Συρία, ο κ. Κύρτσος είπε πως «αυτή η επίθεση αποδεικνύει ότι ζούμε σ' ένα επικίνδυνο και ασταθή κόσμο» και πρόσθεσε: «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η πολιτική του προέδρου Trump, ο οποίος θεωρείται απρόβλεπτος. Αυτό επηρεάζει ενδεχομένως και τη στάση που θα έχει έναντι του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Ίσως είναι προειδοποίηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αναλάβουν δυναμικές πρωτοβουλίες και θα δούμε πώς θα επηρεάσει τους άλλους διεθνείς παίκτες στη Συρία και κυρίως τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ».
Εκτίμησε, δε, ότι «έχει ενδιαφέρον και για εμάς γιατί από την πορεία του συριακού εμφυλίου εξαρτάται το προσφυγικό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr