Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Πλέον η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι σε νέα δεδομένα στην οικονομία με χειροτέρευση των οικονομικών δεικτών και των προβλέψεων για το 2017 και παλεύει να «πακετοποιήσει» τα σκληρά μέτρα με ένα «χάδι» για το χρέος, κάτι που επισήμανε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε δήλωσή του στο Έθνος την Κυριακή. (Μέτρα χωρίς λύση για το χρέος δεν μπορεί να περάσουν είχε πει.
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αύριο (την Πέμπτη) με τηλεδιάσκεψη. Βάση για συζήτηση αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου» σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.
«Κάναμε καλή πρόοδο, οι συζητήσεις θα συνεχισθούν την Τετάρτη» ανέφερε τα ξημερώματα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που είχε και την πρωτοβουλία για την συνάντηση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων με γνώση της διαπραγμάτευσης η επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής (SLA) έως την σύνοδο των ΥΠΟΙΚ την Παρασκευή στην Μάλτα είναι δύσκολη υπόθεση ωστόσο αναζητείται φόρμουλα για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, που θα δώσει ένα θετικό σήμα συνέχισης της προσπάθειας. Βέβαια τα περιθώρια είναι στενά καθώς έρχονται οι διακοπές του Πάσχα, που φέτος συμπίπτει για όλους κι άρα δεν υπάρχουν μέρες πολλές έως τις 21-23 Απριλίου που γίνεται η σύνοδος ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Πάντως και η επιστροφή των θεσμών εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει μόνο αν κλειδώσουν τα μέτρα.
Κρίσιμες συναντήσεις
Εν τω μεταξύ και μέχρι την Παρασκευή υπάρχουν σημαντικές συναντήσεις. Δηλαδή η κάθοδος του Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα, αλλά και η συνάντηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε την Πέμπτη στο Βερολίνο.
Πάντως η ελληνική πλευρά έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, κι απέναντι σε ένα ασφυκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με διαρροές από αξιωματούχους κοντά στον Σόιμπλε. Όπως φαίνεται η πίεση για λήψη άμεσα των σκληρών μέτρων είναι δεδομένη.
Το Βερολίνο, σύμφωνα με πληροφορίες, δε δέχεται μετάθεση για μετά τις εκλογές του 2019 στην Ελλάδα, των μέτρων για το αφορολόγητο και τις συντάξεις. Το σενάριο για σταδιακή εφαρμογή τη διετία 2019 - 2020 (1%+1% του ΑΕΠ στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου) πλέον δεν είναι στο τραπέζι καθώς πέρα από το Βερολίνο και το ΔΝΤ επιμένει στο πεδίο των εργασιακών και επαναφέρει ως μέσο πίεσης το θέμα των μέτρων ακόμη και το 2018.
Γιώργος Αλεξάκης