Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας (CCCME) είναι μια εθνική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1988, από κορυφαίους κατασκευαστές και εμπορικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές και εξαγωγές μηχανημάτων και ηλεκτρονικών προϊόντων.
Στους κόλπους του ανήκουν πάνω από 10.000 μέλη, που προέρχονται από 24 βιομηχανικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων: προϊόντα ήχου-εικόνας, αυτοκίνητα, ποδήλατα, τσιμέντο, κατασκευαστικά και γεωργικά μηχανήματα, ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρικά είδη, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συσκευές, εργαλεία χειρός & γεωργικά εργαλεία, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, μηχανήματα καθημερινής χρήσης, όργανα και μέτρα, προϊόντα πληροφορικής, ελαφρύς βιομηχανικός εξοπλισμός, εργαλειομηχανές, εξαρτήματα μηχανημάτων, μεταλλουργία και εξόρυξη, πετροχημικά, εξοπλισμός σιδηροδρομικών μεταφορών, ναυπηγική βιομηχανία, ηλιακή ενέργεια, φωτοβολταϊκά, κ.ά.
Στον χαιρετισμό του, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Δ. Μαθιός, αφού παρουσίασε το πολύπλευρο έργο και τη συνεισφορά του Επιμελητηρίου στην επιχειρηματική κοινότητα, την πειραϊκή οικονομία και κοινωνία, αναφέρθηκε στην μοναδική γεωπολιτική θέση του λιμανιού του Πειραιά: «ως γνωστόν, η Κίνα ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει την "Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού" και το "Δρόμο του Μεταξιού της Ναυτιλίας του 21ου αιώνα".
Ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην Ελλάδα και αποτελεί βασικό ναυτιλιακό κέντρο, καθώς επίσης και κομβικό σημείο του «Δρόμου του Μεταξιού της Ναυτιλίας του 21ου αιώνα».
Στην ταχεία ανάπτυξή του, συμβάλλουν, τόσο η δυναμική παρουσία της ελληνικής ναυτιλίας, όσο και η στρατηγική συνεργασία με την COSCO. Το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες και επιθυμούν να συνεργαστούν με τις κινεζικές, ενώ εξαιτίας της ύφεσης έχουν ανάγκη χρηματοδότησης.
Οι ελληνικές εταιρείες διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία και μπορούν να πουλήσουν ευκολότερα τα προϊόντα στην Ε.Ε. Σύμφωνα με στοιχεία του 2015 για το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών, οι εισαγωγές από την Κίνα ανέρχονται στα 2,5 δισ. ευρώ και οι ελληνικές εξαγωγές στα 250 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα θέλαμε να βελτιώσουμε».
Η Πρόεδρος των Ελλήνων κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού (Hemexpo), κα Ε. Πολυχρονοπούλου, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας, που έχει συνάψει η "Hemexpo" με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας (CCCME), τόνισε την πετυχημένη συνεργασία τους με τα Κινεζικά Ναυπηγεία: «Οι Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού, οι οποίοι συμμετέχουν σε όλες τις μεγάλες ναυτιλιακές εκθέσεις, τόσο στην Ασία, όσο και στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α., «χτίζουν», βήμα προς βήμα, μία σχέση εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις και τα ναυπηγεία της Κίνας. Ήδη, έχουμε υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το CCCME, με το οποίο άνοιξε ο δρόμος για τη συμπερίληψη των ελληνικών εταιρειών ναυτιλιακού εξοπλισμού στην επίσημη λίστα προμηθευτών των κινεζικών ναυπηγείων, αλλά και για συνεργασίες με κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες.
Σήμερα, τέσσερις από τις εταιρείες μέλη του CCCME ήρθαν στην Ελλάδα, προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για νέες συνεργασίες προώθησης "έξυπνων" λύσεων για τα πλοία και την περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις επιχειρήσεις των δύο χωρών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr