Στο «γαϊτανάκι» πάντως της διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι έχει μπει, πέρα από το θέμα των περικοπών σε συντάξεις, τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και το «κλεισμένο», θεωρητικά, ζήτημα των πλεονασμάτων μετά από το 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των αναγκαίων πρωτογενών πλεονασμάτων μετά από το 2018 έχει τεθεί και πάλι μετά τη συνολική «απορρύθμιση» της συζήτησης μετά τη συνάντηση στο τελευταίο λεγόμενο Brussels group και το EWG, όπου κάποια σημεία σύγκλισης είχαν φανεί. Αυτό έρχεται σε συνέχεια της ανάδειξης και πάλι του φακέλου με τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, lock out, απεργίες) που έχει ενσκήψει λόγω του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους θεσμούς, ο «εμπλουτισμός» του «διαλόγου» έγινε μετά από την ελληνική προσπάθεια να απλώσει σε βάθος χρόνου τις περικοπές των συντάξεων, δηλαδή το 2020 αντί το 2019, λόγω του ότι το 2019 εκπνέει η θητεία της σημερινής κυβέρνησης. Η ελληνική αυτή κίνηση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου κι έτσι μετά τα εργασιακά – συντάξεις έχει μπει και το θέμα των πλεονασμάτων.
Η εικόνα για το συγκεκριμένο θέμα, πάντως, μετά και τις επίσημες δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Γερμανικού υπ. Οικονομικών ήταν ότι έχει παραπεμφθεί σε πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο Eurogroup. Ωστόσο και πάλι φαίνεται ότι μπαίνει σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ως μέσο πίεσης προφανώς στην Αθήνα. Κάτι που άλλωστε έχει συμβεί πολλές φορές στο παρλεθόν.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όλο το Σαββατοκύριακο βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με την ευρωπαϊκή τρόικα, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει φως μέχρι την Παρασκευή που συνεδριάζει στη Μάλτα το Eurogroup.
Βαριά ατζέντα
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ επιμένει στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019 και σε μία δόση, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει η περικοπή να γίνει σε δύο δόσεις, αρχής γενομένης από το 2020. Το πιθανό μέτρο επηρεάζει τουλάχιστον 900.000 συνταξιούχους, ενώ η μείωση μεσοσταθμικά θα φτάσει το 20%. Μάλιστα για κατηγορίες όπως π.χ. οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ οι περικοπές θα αγγίξουν το 30%. Σε αντίθεση με το ασφαλιστικό, το φορολογικό φαίνεται να έχει κλείσει με το αφορολόγητο ποσό να μειώνεται στα 5.600 ευρώ (για τον άγαμο) από 8.636 σήμερα και στα 5.900 ευρώ για τους έγγαμους από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr