Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε στο Politico ότι η Αθήνα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη «λήψη ενός δανείου ύψους 3 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση ενεργών πολιτικών και προγραμμάτων για την απασχόληση». Ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το μέγεθος του ποσού του δανείου, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε ότι αυτό που επιδιώκει η Αθήνα θα αποτελέσει μέρος μιας πρωτοβουλίας με σκοπό τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης «πιεστικών προκλήσεων» σε θέματα «μακροπρόθεσμης ανεργίας, ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς και κοινωνικής προστασίας».
Ωστόσο η συγκεκριμένη κίνηση έχει δημιουργήσει έκπληξη στους αξιωματούχους των Βρυξελλών και του Βερολίνου, ενώ επίσης προβληματίζει αναλυτές, σχολιάζει ο αρθρογράφος. Εάν η Παγκόσμια Τράπεζα αποδεχθεί το αίτημα, η Ελλάδα θα επωμιστεί περισσότερο χρέος, με πρόσθετες απαιτήσεις από έναν ακόμη οικονομικό οργανισμό, ενώ αυτή τη στιγμή καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των θεσμών (ΔΝΤ, ΕΜΣ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις του τρέχοντος προγράμματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico.
«Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι πολύ χαρούμενοι από το αίτημα της Ελλάδας για νέα κεφάλαια» σημείωσε αξιωματούχος της ΕΕ, την περασμένη Πέμπτη. Στη Γερμανία, η είδηση περί του δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα θα μπορούσε να αποτελέσει «ένα ζήτημα» στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις επί του ελληνικού προγράμματος, αν και «θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε κατά πόσο θα επηρεάσει τις συνομιλίες», δήλωσε πηγή από τη Bundestag.
Επιπλέον, η Παγκόσμια Τράπεζα ειδικεύεται στην παροχή κεφαλαίων σε φτωχές χώρες και αναδυόμενες οικονομίες και πηγές έχουν απορρίψει κάθε ιδέα ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr