Ωστόσό, στην έκθεση διατηρείται η πρόβλεψη για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,5% φέτος, «αν και ακόμη και αυτό το επίπεδο αρχίζει να δείχνει αισιόδοξο».
Όπως επισημαίνει η Capital Economics, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν θα ενισχύσουν τις αμφιβολίες του ΔΝΤ σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι βασίζονται σε αισιόδοξες παραδοχές που αναφέρουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,7% φέτος και κατά 3,1% το 2018.
«Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα απαιτήσει περισσότερη λιτότητα που η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει. Αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης, οι πιστωτές της Ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν σε επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια για να αποφύγουν μία άτακτη χρεοκοπία και Grexit», σημειώνεται.
Βέβαια οι αναλυτές της Capital Economics επισημαίνουν ότι το ελληνικό ΑΕΠ είναι πάντοτε ευμετάβλητο και δεν είναι φρόνιμο να δώσει κανείς ιδιαίτερη έμφαση στα τριμηνιαία στοιχεία.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι οι δείκτες δεν δίνουν στήριξη στην αισιοδοξία του πρωθυπουργού.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει συνέχιση της συρρίκνωσης του ΑΕΠ το 2017, αν και με ελαφρώς πιο ήπιο ρυθμό από το δ' τρίμηνο του 2016, ενώ ο μεταποιητικός PMI δίνει μία ακόμη χειρότερη εικόνα, σημειώνεται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr