“Μπορεί και να κλείσει η αξιολόγηση. Βλέπω ότι οι εταίροι θα κάνουν υποχωρήσεις και θα δοθούν κάποια παραμετρικά μέτρα για την παρούσα αξία του χρέους ή έστω θα να δηλωθούν ότι θα ισχύσουν μετά το τέλος του προγράμματος. Αλλά αυτό έχει μικρή σημασία ”, είπε ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος.
“Το ζήτημα δεν είναι τόσο εάν θα τελειώσει η αξιολόγηση αυτή, για να γίνουν εκταμιεύσεις. Αυτά λίγο πολύ θα λυθούν ως προβλήματα και άλλωστε η μεγάλη δόση αφορά την εξόφληση των ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ τον Ιούνιο”, είπε επίσης.
Ο κ. Βενιζέλος εξάλλου διαφώνησε με την άποψη ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι το χρέος, εκτιμώντας ότι μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το τραπεζικό σύστημα και το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην οικονομία.
Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση αυτή αφορά στην πραγματικότητα το μετά του 3ου προγράμματος και οικονομικά και πολιτικά. Εκτίμησε ότι έρχεται ένα 4ο μνημόνιο με όρους και δεσμεύσεις, αλλά αντί για δάνειο εξομαλύνσεις στο χρέος.
“Πολιτικά αυτό σημαίνει ότι χάνεις την προοπτική να πεις κάποια άλλα πράγματα οικονομικά και αναπτυξιακά, που να αφορούν τη χώρα μετά το 2018-19 και όλα αυτά γίνονται χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση διότι αυτή για την παρούσα κυβέρνηση έχει εξαντληθεί προ πολλού και σίγουρα δεν αφορά το μετά τέλος του προγράμματος”, υποστήριξε.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι 4ο μνημόνιο θα υπάρξει ούτως ή άλλως με την έννοια αυστηρών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών όρων μακράς διάρκειας. Το ερώτημα είναι, είπε, εάν θα υπάρξει και 4ο δάνειο.
“Θα βγούμε στις αγορές υπό αυστηρούς όρους και αυτό θα είναι το 4ο μνημόνιο”, υποστήριξε.
Εκτίμησε ότι η ποσοτική χαλάρωση -εφόσον την προλάβουμε- έχει νόημα μόνο εάν η χώρα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων, αλλά δεν είναι από μηχανής θεός.
Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι “το 2009 – 2010 υπήρχαν στην Ελλάδα άνθρωποι που πίστευαν ότι απειλούν την Ευρωζώνη λέγοντας ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στο ΔΝΤ. Λες και το ΔΝΤ το έφερε η Ελλάδα. Το έφερε η γερμανική κυβέρνηση λόγω δυσπιστίας στην Κομισιόν”.
Υποστήριξε επίσης ότι η συζήτηση για το Grexit έχει ξανανοίξει στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό, “γιατί υπάρχουν πολιτικοί εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, που πιστεύουν στην επαναφορά στο εθνικό νόμισμα”. Εκτίμησε αντίθετα ότι δε θα ήθελε κανείς στην Ευρώπη να ανοίξει ένα τέτοιο χορό, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον εθνικισμό σε πολλές χώρες, καθώς πχ η Λεπέν ήδη θέτει ζήτημα φράγκου.
Στο ερώτημα εάν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα χωρίς να ζητήσει την έγκριση άλλων κομμάτων, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι θα τα περάσει εφόσον θέλει να παραμείνει στην εξουσία, διερωτώμενος: “Αλλά ποιος θα συναινέσει σε τί; Κλήθηκε κανείς να συζητήσει μία ολόκληρη στρατηγική;”
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τα πράγματα συνολικά, για αυτό πρέπει η χώρα να πάει σε εκλογές, να ηττηθούν οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, να γίνει κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και να κληθεί ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ να πει αν θέλει να συμμετάσχει.
Αυτή η κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα πρέπει να προχωρήσει όχι εφαρμόζοντας αυτά που θα συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά να κάνει μία συζήτηση με τους εταίρους που θα βγάζει νόημα με βάση τη δική τους γλώσσα. Στο ερώτημα ποιο ρόλο θα ήθελε ο ίδιος στην επόμενη κυβέρνηση απάντησε πως αυτό που θέλει είναι “να συνεννοηθούμε πολιτικά σε αυτή τη χώρα για πράγματα, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα” και τόνισε: “Το θέμα δεν είναι να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και να έρθει η αυτοδύναμη ΝΔ ή να προφυλαχθούν τα κεντρώα κόμματα από τη φθορά της εξουσίας”.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr