Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι πρόβλημα εγείρεται και με το ΤΑΠ-ΟΤΕ το οποίο θα συγχωνευτεί με το ΙΚΑ. Οι όποιες αντιρρήσεις σχετίζονται με τη βούληση του Ταμείου να συστήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αμοιβαίο κεφάλιο όπως έχει κάνει, για παράδειγμα, το ΙΚΑ.
Στο μεταξύ, είχαμε και την πρώτη αντίδραση της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, μία ημέρα μετά την αναστολή λειτοπυργίας που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα, το "μπαλάκι" στο υπουργείο Απασχόλησης πέταξε η Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με το θέμα της υπερτιμολόγησης στις αγορές των ομολόγων, ενώ στο θέμα παρενέβη και ο ΣΜΕΧΑ.
Στην ανακοίνωσή της η Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ τονίζει πως, «με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) για την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την προσωρινή αναστολή ορισμένων εργασιών της εταιρείας μας και τα δυσμενή σχόλια σε βάρος της εταιρείας μας που πλήττουν την αξιοπιστία και το κύρος της κυρίως μεταξύ της πολυπληθούς πελατείας της. Προς αποκατάσταση της αλήθειας θεωρούμε επιβεβλημένο να καταστήσουμε γνωστά τα ακόλουθα:
- Οι αποδιδόμενες σε βάρος μας καταγγελίες είναι παντελώς αναληθείς διότι οι συναλλαγές αυτές δεν αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο και μεμονωμένο αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο των συχνών συναλλαγών που οι διάφοροι θεσμικοί επενδυτές διενεργούν επί σειρά ετών μέσω χρηματιστηριακών εταιριών και τραπεζών.
- Η μεσολάβηση της εταιρείας στις παραπάνω συναλλαγές πραγματοποιήθηκε με τρόπο διαφανή και παντελώς νομότυπο που εξασφάλισε πλήρως τα κεφάλαια των πελατών της. Πρέπει να τονιστεί και καταστεί γνωστό προς πάσα κατεύθυνση ότι η Εταιρία ουδέποτε διενήργησε πράξεις διαχείρισης.
- Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι από τις συναλλαγές το συγκεκριμένο Ταμείο ουδεμία ζημία έχει υποστεί αλλά αντίθετα οι πραγματοποιηθείσες συναλλαγές ήσαν επωφελείς για το Ταμείο.
- Όλες οι συναλλαγές της εταιρείας μας ήσαν απολύτως νόμιμες και ουδεμία παρατυπία υπάρχει. Η εταιρία μας ενήργησε κατόπιν εγγράφων εντολών του Δ. Σ. του Ταμείου τις οποίες εξετέλεσε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις κατευθύνσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Για τον λόγο αυτό η εταιρία επιφυλάσσεται να αντικρούσει με κάθε λεπτομέρεια την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που την έθεσε σε προσωρινή αναστολή πριν μάλιστα ζητηθούν και δοθούν οι απαιτούμενες εξηγήσεις με ό,τι καταστρεπτικό για την εταιρία αυτό συνεπάγεται».
Τράπεζα της Ελλάδος
Αφορμή για την ανακοίνωση της Τ.τ.Ε. είναι η υπόθεση της Ακρόπολης ΑΧΕΠΕΥ και οι πράξεις που πραγματοποιούσε στην αγορά ομολόγων το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης δημοσίων Υπαλλήλων. Νωρίτερα, πηγές στο υπουργείο Οικονομίας δήλωναν ότι οι έλεγχοι στα ταμεία θα συνεχιστούν. Με αφορμή δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου, σχετικά με υπόθεση υπερτιμολόγησης ομολόγων εις βάρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), η Τράπεζα της Ελλάδος διευκρινίζει ότι δεν έχει την Εποπτεία στην διαχείριση του χαρτοφυλακίου των Ταμείων.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:
α) Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι διαπραγματεύσιμα στο Σύστημα Αύλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Α.Ε. (ΕΧΑΕ), στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (Η.Δ.Α.Τ.) που λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην εξωχρηματιστηριακή αγορά (Ο.Τ.C.), όπως άλλωστε αναφέρεται και σε κάθε υπουργική απόφαση για την έκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Η Τράπεζα της Ελλάδος όχι μόνον δεν έχει εμποδίσει τη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς για τα ομόλογα, αλλά αντιθέτως έλαβε όλα τα μέτρα για να διευκολύνει την λειτουργία του υφιστάμενου συστήματος (Σ.Α.Τ.) όσον αφορά τη σύνδεσή του με το Σύστημα Διακανονισμού των Αύλων Τίτλων (ν. 2651/1998) που λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.
β) Όσον αφορά την εποπτεία της δευτερογενούς αγοράς:
Στην Ελλάδα τα δύο οργανωμένα και αναγνωρισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση συστήματα διαπραγμάτευσης που προαναφέρονται (Σ.Α.Τ. και Η.Δ.Α.Τ.) εποπτεύονται ως προς τις λειτουργίες τους από σαφώς καθορισμένα στο Νόμο εποπτικά όργανα. Οι άμεσα συμμετέχοντες στη δευτερ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr