Η επίσημη κυβερνητική διαρροή κατά την πρώτη ημέρα των συζητήσεων ήταν πως θα αναζητηθούν και τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα. Αυτό δηλαδή που ο Πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφουν με την φράση «για κάθε ευρώ επιβάρυνσης, ένα ευρώ ελάφρυνσης».
Δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται στην Αθήνα για μία τέτοια συζήτηση. Αντιθέτως, όπως έγινε γνωστό, έρχονται για να συζητήσουν τα γνωστά: την τήρηση της υπάρχουσας συμφωνίας σε όλα τα πεδία. Όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο Ευκλ. Τσακαλώτος ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, «δεν υπήρχε τίποτε για να συμφωνήσουμε». Ως προς το αν τα λεγόμενα θετικά μέτρα έχουν όντως συμφωνηθεί, ο κ. Τσακαλώτος αρκέστηκε στο να... ρωτήσει: «από που προκύπτει ότι δεν έχουν συμφωνηθεί;».
Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με κάποιους οικονομικούς παράγοντες είναι και η κρίσιμη παράμετρος της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε. Κατά τις πηγές αυτές, είναι μάλλον απίθανο στο Eurogroup της 20ηςΦεβρουαρίου να έχει συμφωνηθεί ότι η κυβέρνηση θα κάνει και παροχές, ενώ ακόμη δεν έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες στα βασικά ζητήματα, όπως η μείωση του αφορολόγητου και οι περικοπές στις συντάξεις.
Μία άλλη παράμετρος κατά τα όσα μεταδίδουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, είναι ότι ο χρόνος σε καμία περίπτωση δεν είναι στο πλευρό της κυβέρνησης Τσίπρα. «Ακόμη και αν ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση σε ανατρεπτικά αποτελέσματα του εκλογικού κύκλου στην Ευρώπη (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία), κανένα από τα διαφαινόμενα δεν θα την ωφελήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά ξένος διπλωμάτης. Και σημειώνει ότι το μόνο όφελος που μπορεί να έχει ο Αλ. Τσίπρας θα προέκυπτε μόνο με μία γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την ελπίδα να διαμορφωθεί ένα άλλο οικονομικό κλίμα, το οποίο θα μπορούσε να γίνει αισθητό στους πολίτες το 2018.
Παρά ταύτα, οι διαθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι βέβαιο ότι συμπίπτουν πλήρως με αυτήν την εκτίμηση. Ήδη, ο Ν. Φίλης μιλώντας ΄στην ουσία εκ μέρους σημαντικής μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, έχει πει ότι μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, με ταυτόχρονη περικοπή συντάξεων και αφορολόγητου, δεν περνάει από την ΚΟ. Επιπλέον, ο Χρ. Σπίρτζης υπόσχεται έως και την χορήγηση 14ης σύνταξης, ενώ ο Τσακαλώτος έχει υπογράψει ότι η «επεισοδιακή» 13η είχε εφάπαξ χαρακτήρα. Η θέση αυτή ερμηνεύεται από στελέχη της αντιπολίτευσης όχι μόνο ως προς την εσωκομματική της διάσταση, αλλά κυρίως ως ξεκάθαρο δείγμα της αντιπαλότητας , με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα και την ελεύθερη οικονομία. «Δεν βλέπουν ότι πλέον η Βουλγαρία και η FYROM προσελκύουν επιχειρήσεις και δημιουργούνται θέσεις εργασίας, με την Ελλάδα να έχει χάσει κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή της;», ανέφερε ο ίδιος ξένος διπλωμάτης που παρακολουθεί την στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr