Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ενόψει πάντως του του Eurogroup της Δευτέρας, η κυβέρνηση προσπαθεί να δει αν θα πάρει έστω αντίδωρα δηλαδή ένα πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων, που αθ της επιτρέψουν να πει στο εσωτερικό ότι «κάτι κατάφερε μετά από μήνες συζήτησης». Ωστόσο οι θεσμοί εμφανίζονται ιδαιτερα σκληροί και αποφασισμένοι.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα επιδιώκει:
- μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ 13% κατά μια μονάδα, , για τα βασικά τρόφιμα όπως το νωπό κρέας, το γάλα, τα αυγά κ.λπ., καθώς και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και διαμονής στα ξενοδοχεία.
- ή μείωση του ΕΝΦΙΑ ή μείωση των συντελεστών στην κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα που σήμερα ξεκινούν από το 22% (για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ) και φτάνουν στο 45% (για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ).
Παράλληλα επιδιώκει μια να ξεμπλοκάρει μια σειρά από μέτρα που αφορούν το μικροοικονομικό επίπεδο που όμως συνδέονται με την αξιολόγηση. Πιο συγκεκριμένα η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, αποκάλυψε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται σενάρια ενός εξατομικευμένου μοντέλου διευθέτησης των οφειλών 3,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων οι οποίοι χρωστούν έως 2.000 ευρώ στην εφορία.
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο επαναφοράς της ρύθμισης των εκατό δόσεων, το οποίο είναι γνωστό ότι προσκρούει στην κάθετη αντίθεση των δανειστών, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων παρεμβάσεων οι οποίες θα διευκολύνουν τους οφειλέτες να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να ζουν υπό το φόβο των κατασχέσεων.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «περιμένουμε πρώτα να βγει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός» και στη συνέχεια «θα δούμε εάν μπορεί να προχωρήσει ένα ανάλογο μοντέλο κατά περίπτωση διευθέτησης των οφειλών των φορολογουμένων ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός και τις συνολικές του οφειλές πέραν των φορολογικών».
Όλα αυτά όμως, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Τα μέτρα ανακούφισης θα συνδέονται με την εκπλήρωση του στόχου του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα. Δηλαδή αν η κυβέρνηση υπερκαλύψει το 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει για το 2018 το ελληνικό πρόγραμμα, τότε θα μπορεί σε συνεννόηση με τους θεσμούς να μειώσει τον ΦΠΑ εξουδετερώνοντας έτσι τις δημοσιονομικές απώλειες που δημιουργούνται στα κρατικά ταμεία.
Το πακέτο των δανειστών και η αγωνία της αγοράς
Από την άλλη οι δανειστές ζητούν νομοθέτηση μέτρων 3,6 δισ. ευρώ από αφορολόγητο και συντάξεις. Ουσιαστικά θέλουν τη νομοθέτηση μέτρων 2% του ΑΕΠ με ισχύ από το 2018 και -κυρίως- μετά. Το 1% του ΑΕΠ θα προέρχεται από τη μείωση του αφορολόγητου το υπόλοιπο 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) ζητείται από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς
Στο φόντο αυτού του παζαριού η πραγματική οικονομία στενάζει καθώς η πτώση στη λιανική κυμαίνεται στο 7% τις πρώτες εβδομάδες του 2017. Παράλληλα οι ανησυχίες στις τράπεζες εντείνονται καθώς καταθέσεις φεύγουν και πάλι, ενώ κοκκινίζουν σταδιακά δάνεια καθώς πολλοί αναμένουν τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Πρέπει να σημειωθεί ότι εάν δε γυρίσει η εικόνα της οικονομίας σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ ενδέχεται να χρειαστούν στήριξη ακόμη και με 10 δισ. ευρώ μέσω νέας ανακεφαλαιοποίησης.
Γιώργος Αλεξάκης