Δεύτερο σημείο που θέλει η Αθήνα να συμπεριληφθεί στη συμφωνία είναι ο «αντίστροφος» κόφτης, δηλαδή, η δυνατότητα της κυβέρνησης να μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές για τα μεσαία εισοδήματα, αλλά και τον ΦΠΑ στην περίπτωση που υπάρχει υπερκάλυψη του στόχου (3,5%) στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Επιπλέον εξετάζεται το πώς θα ενταχθεί μια σειρά από αναπτυξιακές δράσεις στην όλη συμφωνία, αλλά και δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Μόνο έτσι, με αυτήν τη συνολική προσέγγιση της συμφωνίας εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι πολιτικά μπορούν να διαχειριστούν μια δύσκολη συμφωνία.
Άλλωστε το περιεχόμενο των δημοσιονομικών μέτρων θα είναι σκληρό για την τριετία 2018-2020. Το δημοσιονομικό το κενό του 2018 από το Ταμείο υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ το πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους φαίνεται να «κάθεται» στα 3,6 δισ. ευρώ.
Στο «πακέτο» αυτό έχει μπει μια σειρά από «πολιτικά κοστοβόρα» μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η κατάργηση της εναπομείνασας έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες και η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.
Το όλο σχέδιο όμως θα πρέπει να έχει κλείσει άμεσα ώστε να προλάβει η χώρα είτε το eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ή σε άλλη περίπτωση το Μάρτιο, πριν την έναρξη του εκλογικού κύκλου στην ΕΕ με πρώτες τις εκλογές στην Ολλανδία.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr