Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στο ελληνικό πρόβλημα αλλά και στις εικασίες για το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να συνεχίσει την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της.
Όπως επισημαίνεται λοιπόν, το risk premium των γαλλικών ομολόγων έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2012, ενώ η Ελλάδα έχει επιστρέψει στα πρωτοσέλιδα -λόγω των αυξημένων ανησυχιών ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι στην ΕΚΤ.
Εν μέσω τόσης αβεβαιότητας, οι επενδυτές γίνονται νευρικοί και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα έχουν γίνει αγοραστική ευκαιρία, σύμφωνα με κάποιους.
«Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη λίστα εξελίξεων και όσο μεγαλύτερη είναι τόσο πιο υποστηρικτική είναι στα ομόλογα, χάρη στην ασφάλεια» δήλωσε ο David Schnautz της Commerzbank.
Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι στα σημερινά του επίπεδα, τα γερμανικά ομόλογα μπορούν να είναι μια πολύ καλή αγορά.
Περισσότερο QE από την ΕΚΤ;
Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές φαίνεται ότι είναι η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή λόγω του πόσο ασαφές μπορεί να είναι αποτέλεσμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Commerzbank ακόμα και μετά τις εκλογές, οι ανησυχίες των περισσότερων επενδυτών δεν είναι απαραίτητο ότι θα ξεπεραστεί.
«Ακόμα κι αν η Marine Le Pen δεν νικήσει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, το πραγματικό πρόβλημα της νομισματικής ένωσης θα παραμείνει: Διαφορετικές προσεγγίσεις στην οικονομική και νομισματική πολιτική» είπε ο Joerg Kraemer επικεφαλής της οικονομολόγος της Commerzbank.
«Οι ριζοσπάστες ευρωσκεπτικιστικές δεν έχουν πλέον διάθεση για συμβιβασμό και πιέζουν για την αποκατάσταση του πλήρους εθνικού ελέγχου επί της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.
Αναμένεται περισσότερη αναταραχή στην ευρωζώνη, χωρίς να φαίνεται κάποιο τέλος στη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ» πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Kraemer, αν οι επενδυτές συνεχίσουν να είναι νευρικοί και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πώληση των ομολόγων, τότε οι τελευταίες θα ζητήσουν από την ΕΚΤ τη συνέχιση του προγράμματος της.
Το ελληνικό πρόβλημα
Σύμφωνα όμως το CNBC το ελληνικό χρέος προκαλεί ακόμα ένα πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα είναι και πάλι σε κόντρα με τους δανειστές της για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες ελληνικής χρεοκοπίας τον Ιούλιο του 2017 οπότε κι η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει τους δανειστές της.
«Το ποσό των εκκρεμών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές ανέρχεται στα 17 δισ. ευρώ, που είναι πολύ μικρό σε σχέση με το συνολικό απόθεμα του ανεξόφλητου χρέους.
Ωστόσο το μεγαλύτερος μέρος του χρέος είναι στην ΕΚΤ, κι αυτό είναι το πρόβλημα, διότι οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους θα εμπλέξει και την ΕΚΤ, δίνοντας την οσμή της νομισματικής χρηματοδότησης, κάτι που δεν προβλέπεται από τη συνθήκη του Maastricht » δήλωσε η Mary Pieterse-Bloem της ABN Amro.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr