Οι εκλογικές αναμετρήσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες πλησιάζουν και η πίεση είναι δεδομένη. Δημιουργεί εκνευρισμό και το πολιτικό αφήγημα πρέπει να «χτιστεί» το συντομότερο δυνατό. Η νέα ελληνική κρίση, που έχει κουράσει τους πολίτες πολλών κρατών-μελών, δεν μπορεί να διαιωνίζεται επ` άπειρον. Και φυσικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φανεί πως η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε ή ηττήθηκε, αν τελικά στην Ουάσινγκτον αποφασίσουν την αποχώρησή τους από το ελληνικό πρόγραμμα.
Πρέπει να φανεί πως οι χώρες είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο. Κάπως έτσι, υπάρχει πια μία ανοιχτή αντιπαράθεση ευρωπαϊκών θεσμών – ΔΝΤ, με τη Γερμανία να έχει φυσικά «κομβικό» ρόλο.
Πρώτος στο χορό ο Γερούν
Πρώτος και καλύτερος στο… χορό των επικριτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εμφανίζεται ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε μία ασυνήθιστη για τον ίδιο σκληρή κριτική, είπε πως αιφνιδιάστηκε από το πόσο «σκληρή» ήταν η έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα και υπογράμμισε πως σε αυτήν τα στοιχεία που παρουσιάζονται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι «ξεπερασμένα».
Ένα 24ωρο αργότερα, επανήλθε στο θέμα και εντός του Ολλανδικού Κοινοβουλίου (έχει κι αυτό τη σημασία του) δήλωσε πως η Ολλανδία δεν πρόκειται να διατηρήσει την παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον αποχωρήσει το ΔΝΤ.
Η Ολλανδία θα πράξει δηλαδή ότι και η Γερμανία, που διά στόματος Σόιμπλε έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως το παρόν ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς το ΔΝΤ παύει να υπάρχει.
Και φυσικά ο Ντάισελμπλουμ είναι ο πρώτος που βγαίνει στο «αντάρτικο» γιατί πιέζεται χρονικά περισσότερο από όλους. Τον Μάρτιο από την Ολλανδία ξεκινά το γαϊτανάκι των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων και η πίεση για τους Εργατικούς που εκπροσωπεί ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup είναι μεγάλη.
Η «έκρηξη» Στουρνάρα
Στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο συγκαταλέγεται ασφαλώς και ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος στην επιστολή του προς το Εκτελεστικό Συνέδριο του ΔΝΤ εμφανίστηκε πιο επικριτικός από ποτέ για τα λάθη και τις εκτιμήσεις του Ταμείου, σχετικά με την ελληνική οικονομία.
Διόλου τυχαίο συνεπώς και το δικό του ξέσπασμα, που έρχεται να δέσει με τις ενστάσεις Ντάισελμπλουμ, που ολοένα και συγκλίνει με τις θέσεις της Κομισιόν και του Προέδρου Γιούνκερ.
Αποτελεί πια κοινή αντίληψη στην Ευρώπη πως το ΔΝΤ επιμένει σε μέτρα που είναι φυσιολογικό να θεωρούνται υπερβολικά στην ελληνική πλευρά, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Και όπως είπαμε, ο χρόνος πιέζει ενόψει των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιδρούν και ζητούν από το ΔΝΤ αποφάσεις. Στην τελική, εκτιμούν πως ακόμη κι αν το Ταμείο αποφασίσει τελικά να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, θα πρέπει να λάβει την απόφασή του πριν να στηθούν οι κάλπες.
Γι` αυτό και ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζει πως η Ολλανδία δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί άλλο, σε περίπτωση που το Ταμείο επιλέξει την αποχώρηση. Γι` αυτό και είναι αυτός που εμφανίζεται να κινεί πιο ενεργά από κάθε άλλον τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ώστε να ξεκλειδώσει η διαπραγμάτευση και να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και να κλείσει επιτέλους η αξιολόγηση.
Ο ευρωπαϊκός Τύπος
Σε όλα τα παραπάνω, δεν πρέπει να παραβλέψουμε και το μπαράζ δημοσιευμάτων σε κορυφαίες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Τίτλοι όπως της Der Standard: «Το ΔΝΤ «ψήνει το ψάρι στα χείλη» στους πιστωτές» και της La Repubblica για «δυσάρεστες εκπλήξεις του ΔΝΤ στην ΕΕ», αποτυπώνουν τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων.
Ο «παράγοντας» Τραμπ
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν πλέον το ΔΝΤ με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα και λόγω της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία της ΗΠΑ, η οποία ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τις τελικές αποφάσεις του Ταμείου.
«Η αποσαφήνιση της θέσης του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ως προς το ελληνικό ζήτημα θα αποτελέσει τον καταλύτη στη διαμάχη της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ», εκτιμά ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS), το οποίο έχει έδρα στις Βρυξέλλες και αποτυπώνει ξεκάθαρα την αγωνία των Ευρωπαίων.
Και στη μέση η Ελλάδα
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στη μέση αυτής της διαμάχης και ουσιαστικά απλώς… περιμένει. Η ελληνική κυβέρνηση έχει βέβαια εδώ και καιρό «στοχοποιήσει» το ΔΝΤ, αλλά από την άλλη μεριά δεν βλέπει φως στον ορίζοντα. Οι πιέσεις για νέα μέτρα προς το μέρος της παραμένουν μεγάλες και όσο δεν καταφέρνει να κλείσει την αξιολόγηση χάνει πολιτικό κεφάλαιο και δημιουργεί ανασφάλειες που δεν ευνοούν την αναπτυξιακή πορεία που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει πως ο «χαμένος» αυτός χρόνος τελικά θα αποδώσει καρπούς και υπό την πίεση των εκλογών στην Ευρώπη, θα βρεθεί μία συμβιβαστική λύση που θα τους βολέψει όλους. Έστω κι αν χρειαστεί να γίνουν κάποιες ακόμη υποχωρήσεις, θα φανεί πως η διαπραγμάτευση απέδωσε κάποιους καρπούς και η Ελλάδα δεν θα φτάσει και πάλι στα όρια της χρεοκοπίας, όπως θα συμβεί στην περίπτωση που η ασυμφωνία χαρακτήρων μας πάει χωρίς συμφωνία μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr