Οι περισσότερες από τις ελληνικές επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται ως χαμηλής αξιολόγησης, με σοβαρά και πολύ σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση υποχρεώσεων, αδύναμα οικονομικά αποτελέσματα και ιδιαίτερα χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Συνδυασμός που δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες για την ικανότητα επιβίωσης τους, γράφει η Καθημερινή της Κυριακής.
Ένα επιπλέον 27% επιχειρήσεων βρίσκεται στο "πορτοκαλί" και χαρακτηρίζεται ως αυξημένου κινδύνου, καθώς εμφανίζουν μεγάλη ευαισθησία στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, χαμηλές οικονομικές επιδώσεις και επίσης χαμηλή ανταγωνιστικότητα.
Το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκεται στη ζώνη αυξημένου ή πολύ αυξημένου πιστωτικού κινδύνου και, τουλάχιστον ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών κανονικά, με βάση τους τραπεζικούς κανόνες, δεν δικαιούται τραπεζική χρηματοδότηση. Έτσι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν "γόρδιο δεσμό", καθώς για την αναθέρμανση της οικονομίας απαιτείται η αύξηση των χορηγήσεων, ωστόσο οι επιχειρήσεις που είναι αξιόχρεες και πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια είναι μετρημένες στα δάκτυλα.
Οι νέες επιχειρήσεις που ανοίγουν είναι περιορισμένης προστιθέμενης αξίας και δεν δημιουργούν μόνιμες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Endeavor Greece, οι Έλληνες επιμένουν να επενδύουν σε καφέ, μπαρ και σουβλατζίδικα, ενώ την ίδια στιγμή κλείνουν εργοστάσια. Το 84% των νέων επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης – διασκέδασης, στο λιανεμπόριο και σε λογιστικές - συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr