Οπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης:
«Το εμπόριο αποτελεί διαχρονικά το βασικό στήριγμα στο ΑΕΠ της χώρας μας και αυτό επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά στο 4ο τρίμηνο του 2016 με το θετικό πρόσημο +1,8% του περυσινού Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο στο κλάδο του λιανεμπορίου, ειδικά των τροφίμων και γενικότερα των ταχυκίνητων αγαθών προβλέπεται για το 1ο εξάμηνο του 2017 μείωση των πωλήσεων κατά -1,78%.
Οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών που αφορούν διαρκή καταναλωτικά αγαθά έχουν περιοριστεί τη περίοδο των μνημονίων κατά 38 δις ευρώ, εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας, τη φορολογία και τη μείωση του εισοδήματος κατά 57 δις ευρώ από το 2008 μέχρι σήμερα. Η εξαμηνιαία μείωση του κατά κεφαλή εισοδήματος των Ελλήνων υπολογίζεται στο -0,8%, δηλαδή από τα 16.475 στα 16.336 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, κάθε μήνας του 2016 πρόσθετε στις ήδη υπάρχουσες, κατά μ.ο. ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,16 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα ετήσια χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ύψους 13,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το 50% των Ελλήνων φορολογουμένων, δηλαδή 4.312.287 οφείλουν το 54% του ΑΕΠ προς την εφορία. Οι "λογιστικές" ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν πλέον τα 95 δισ. ευρώ και είναι προφανές ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί επικίνδυνα.
Παραταύτα ξεκινήσαμε το 2017, με τη Κυβέρνηση να αναζητά επιπλέον νέους φόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι περίπου 858.000 φορολογούμενοι είναι ήδη αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Στα παραπάνω στοιχεία δεν θα αργήσουν να προστεθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί "e-auctions", τους οποίους αναμένουν οι τράπεζες για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης των ισολογισμών τους, πριν τα νέα stress test της ΕΚΤ.
Είναι φανερό ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης δημιουργεί έντονα συμπτώματα ανησυχίας στη πραγματική οικονομία. Ο πιθανός εκτροχιασμός του προγράμματος επιδεινώνει την εικόνα των "κόκκινων" δανείων, το κλίμα εμπιστοσύνης με τη μείωση των καταθέσεων κατά 1,9 δισ. ευρώ, ενώ από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου μέχρι σήμερα τα ελληνικά ομόλογα έχασαν κάθε αγοραστικό ενδιαφέρον και οι τραπεζικές μετοχές μειώθηκαν σε αξία κατά -15%, σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωζώνη που τα οικονομικά μεγέθη, σύμφωνα με την ΕΚΤ, βελτιώνονται.
Επιπλέον χωρίς να φτάνουν όλα τα παραπάνω που σαφώς επιδεινώνουν τη κατάσταση στην Ελλάδα, έρχονται και τα διάφορα επαναλαμβανόμενα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων "bail-in" και "δραχμικές αναφορές" να χειροτερέψουν τον συνδυασμό κλίματος και χρήματος στην πραγματική οικονομία. Η παρούσα κατάσταση στο δημοσιονομικό περιβάλλον, το τελευταίο που χρειάζεται είναι θεωρίες Grexit.
Αντίθετα επιβάλλεται βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης, επιτάχυνση της αξιολόγησης, εξυπηρέτηση και διαχείριση των δανείων, πρόσβαση στη χρηματοδότηση και βελτίωση της ρευστότητας και τέλος συμμετοχή το συντομότερο δυνατόν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η επιστροφή στην αβεβαιότητα, απαιτεί το κλείσιμο της αξιολόγησης άμεσα, αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά με υπερβολικές φορολογικές και ασφαλιστικές απαιτήσεις από πλευράς "governing institutions". Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για όλους, αλλά για την Ελλάδα λιγοστεύει επικίνδυνα και "απαγορεύεται" να γυρίσουμε πίσω είτε στην άνοιξη του 2010, είτε στο καλοκαίρι του 2015. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν μπορεί να περιμένει!»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr