«Το οικονομικό κόστος των καθυστερήσεων και αναβολών στις διαδικασίες αξιολόγησης μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο για την Ελλάδα από το πιθανό όφελος το οποίο επιπλέον θα αποδειχθεί προσωρινό» αναφέρει στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή καλώντας την κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία.
Με εμφατικό τρόπο το Γραφείο υπογραμμίζει ότι οι καθυστερήσεις σε συνδυασμό με τις αρνητικές τάσεις που διαμορφώνονται στο ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα απειλούν να ελαχιστοποιήσουν το «ατμοσφαιρικό και το ευθέως οικονομικό όφελος που αναμένουμε από μια τελική συμφωνία».
Και επισείοντας το απειλητικό ενδεχόμενο 4ου Μνημονίου, ξεκαθαρίζει ότι αν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία «διαγράφεται η απειλή νέων φαύλων κύκλων και μιας μακροχρόνιας στασιμότητας».
Οι συντάκτες της έκθεσης διαπιστώνουν ότι εάν αποκλειστεί η χρηματοδοτική πρόσβαση στις αγορές τότες οι μόνες επιλογές θα είναι είτε η συμφωνία με τον ΕΜΣ, είτε η χρεοκοπία. Παρατηρούν όμως, ότι ένα αίτημα για νέο δάνειο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θα συνοδεύεται από ένα 4ο και ακόμα πιο σκληρό αυτή τη φορά Μνημόνιο.
«Προφανώς, ένα νέο αίτημα το 2018 για δάνειο από τον EΜΣ θα συνοδευθεί σύμφωνα με τους κανόνες του από ένα νέο, το τέταρτο Μνημόνιο» διαπιστώνει το Γραφείο και προσθέτει ότι οι δυσκολίες έγκρισης ενός νέου προγράμματος από τους εταίρους που θα βρίσκονται υπό σημαντικές πολιτικές πιέσεις «καθιστά επίφοβους τους όρους που θα το συνοδεύουν».
Χωρίς περιστροφές, οι συντάκτες της έκθεσης προκρίνουν ένθερμα την πιστή εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «φιλελεύθερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού» της ελληνικής κοινωνίας που «συγκρούεται με πελατειακές συμπεριφορές».
Προβλέπουν μάλιστα ότι «το Μνημόνιο μάλλον θα συνεχίσει να εφαρμόζεται γιατί ευνοείται μεταξύ άλλων και από το γεγονός ότι ουδείς εκ των ιθυνόντων σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιθυμεί να σκάσει η βόμβα της χρεοκοπίας στα χέρια του.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού παίρνει όμως και αποστάσεις από την απόφαση της κυβέρνησης να διανείμει έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους λέγοντας ότι υπήρχαν καλύτερες εναλλακτικές.
«Πριν εξαγγελθούν κάποιες δαπάνες θα πρέπει να εξετάζονται σε βάθος οι εναλλακτικές λύσεις» αναφέρει και επισημαίνει ότι το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους «κάλυψε μόνον ένα μέρος των κοινωνικών αναγκών και οπωσδήποτε όχι με τον καλύτερο τρόπο» γιατί άφησε εκτός άλλες κατηγορίες ευπαθών ομάδων, με πολύ χαμηλότερο εισόδημα από το όριο των 850 ευρώ, εκτός (π.χ. μακροχρόνια άνεργους) «επαναλαμβάνοντας άστοχες επιλογές του παρελθόντος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr