Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Πλέον, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει απέναντι της σε απόλυτη συμφωνία την ομάδα των δανειστών να ζητεί την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά και την υλοποίηση των μέτρων που ζητεί. Ουσιαστικά οι εταίροι ζητούν συνέχιση με ένταση ενός προγράμματος που μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε απώλεια του 30% του ΑΕΠ.
Πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις καθώς πέρα από τις πολιτικές προκλήσεις που βάζει, διαμορφώνει ένα πλαίσιο ασφυκτικό στο οικονομικό πεδίο. Σύμφωνα με πληροφορίες στο χτεσινό τραπέζι έπεσαν ιδέες για μέτρα 7 δισεκ.. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών το πακέτο των μέτρων που ζητούσε το Ταμείο μέχρι σήμερα ήταν στα 4,5 δισεκ.
Στο φόντο αυτό η πρόταση Τσακαλώτου για τη λήψη μέτρων από το 2019 με επέκταση του μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή, του κόφτη, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν τα πλεονάσματα 3,5% για μία τριετία (2021) ή 3% για μία πενταετία (έως το 2023)έπεσε στο κενό. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούν επισφαλείς τις δεσμεύσεις αυτές και ζητούν νομοθετικές ρυθμίσεις στην κατεύθυνση μείωσης των δαπανών.
Παρά την δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016 που αποτελεί το βασικό όπλο της Ελληνικής πλευράς οι θεσμοί θεωρούν ότι αυτή η υπεραπόδοση είναι συγκυριακού χαρακτήρα καθώς βασίζεται κύρια στη φορολογία κι όχι σε μάζεμα δαπανών.
Πάντως η κυβέρνηση για να προλάβει τη δεύτερη αξιολόγηση που πρέπει να κλείσει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου (επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup) δεν έχει άλλο δρόμο παρά να συναινέσει σε άνοιγμα του πακέτου που παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, δηλαδή προώθηση παρεμβάσεων σε δημόσιο, ασφαλιστικό, εργασιακά και δημοσιονομικό.
Για απαιτήσεις που «παραγκωνίζουν τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά τη συνεδρίαση τόνιζαν ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα για μετά το 2018. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και κάθε άλλο σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ώρες δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα» ήταν η κατηγορηματική αναφορά της ίδιας πηγής. Το Μαξίμου πάντως διέψευσε ότι η Αθήνα συμφώνησε με τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ, που πάντως παραμένει σύμμαχος στο θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους.
Γιώργος Αλεξάκης