Στόχος του ελληνικού οικονομικού επιτελείου είναι να πείσει πως η θέση για θέσπιση "κόφτη" χωρίς θεσμοθέτηση μέτρων, είναι επαρκής για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών και να επιτευχθεί μέχρι τον Φεβρουάριο συνολική συμφωνία για την αξιολόγηση.
Η πίεση προς αυτή την κατεύθυνση είναι μεγάλη και από πολλούς φορείς εντός της χώρας, με τις τράπεζες πρώτες απ` όλους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να προειδοποιούν πως νέες καθυστερήσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες για την ελληνική οικονομία.
Για τον λόγο αυτό, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να πείσει το ΔΝΤ να μην επιμείνει στη θέση του για νομοθέτηση επιπλέον μέτρων για μετά το 2018. Βασικό της επιχείρημα για να κάμψει τις ενστάσεις των δανειστών, είναι το γεγονός ότι η ψήφιση μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος είναι αντισυνταγματική.
Πως έχει δηλαδή δεμένα τα χέρια της…
Αντ` αυτού λοιπόν η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία, με μία ισχυρή πολιτική δέσμευση πως θα εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα για να πιάσει όλους τους προσδοκώμενους στόχους και παράλληλα προτείνει την επέκταση του κόφτη για μετά το 2018.
«Αν δεν συμφωνήσουν, θέλουν να μας ρίξουν»
Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν πως η πρόταση αυτή, σε συνδυασμό με το «πακέτο» της συμφωνίας που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup, είναι αρκετή για να κάμψει τις αμφιβολίες των δανειστών και ιδιαίτερα αυτές των ΔΝΤ και Σόιμπλε.
Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, θα υπάρχουν πια σαφείς ενδείξεις ότι ορισμένοι εκ των δανειστών έχουν «καρφώσει» τα πόδια στο πάτωμα και δεν επιθυμούν με κανέναν τρόπο να «ξεκλειδώσει» η διαδικασία της αξιολόγησης.
Χαρακτηριστικά από το ΥΠΟΙΚ λένε πως αν δεν υπάρξουν υποχωρήσεις κι από την άλλη πλευρά, τότε θα φανεί πως υπάρχει σχέδιο για να ρίξουν την κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη κάνει πολλούς συμβιβασμούς και όλοι γνωρίζουν πως δεν μπορεί να ψηφίσει νέα επώδυνα για τον λαό μέτρα.
Οι προσδοκίες, πάντως, από τη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι μεγάλες. Το αντίθετο. Άλλωστε, όλοι αναμένουν μία σχετικά σύντομη συνεδρίαση, στην οποία θα ακουστούν οι ελληνικές προτάσεις και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις θεσμών και υπουργών.
Αυτό που περιμένει η ελληνική πλευρά είναι να υπάρξει τουλάχιστον μία κίνηση καλής θέληση, με απόφαση για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση θεωρεί σύμμαχό της προς αυτή την κατεύθυνση το γεγονός ότι και οι θεσμοί επιθυμούν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μέσα στον Φεβρουάριο ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου, καθώς από τις 15 Μαρτίου και μετά ακολουθεί ένα μπαράζ εκλογικών αναμετρήσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που δεν επιθυμούν να έχουν ανοιχτό το μέτωπο της Ελλάδας.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr