Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από την «Επισκόπηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος» οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα γίνονται όλο και ασφαλέστερες. Αναφορικά με τις περιπτώσεις απάτης σε ΑΤΜ και POS παρατηρείται μείωση κατά 13% και 4% αντίστοιχα με τον αριθμό των συναλλαγών που έπεσαν «θύματα» απάτης και είναι μόλις 29.673 το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε σύνολο 233,13 εκατομμυρίων συναλλαγών στο ίδιο διάστημα.
Επίσης, στα 26,2 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθε η αξία των συναλλαγών που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2016 με κάρτες χρεωστικές ή πιστωτικές, σύμφωνα με τα στοιχεία από την «Επισκόπηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος» για το μήνα Ιανουάριο που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Ωστόσο παρά το γεγονός ότι οι πράξεις ήταν ανά κάρτα στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015 (έφτασαν τα 233 εκατομμύρια), η αξία των συναλλαγών αυτών ήταν μειωμένη κατά 7%. Ουσιαστικά, η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε στα 1781 ευρώ , δηλαδή κατά 10% αντικατοπτρίζοντας την δυσκολία των νοικοκυριών για αγορές εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων τους.
Η μέση συναλλαγή ανά κάρτα (χρεωστική ή πιστωτική) είναι κατά 112 ευρώ μειωμένη (-7%) σε σχέση με το τελευταίο εξάμηνο του 2015 με τις χρεωστικές να έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη αξία στα 121 ευρώ αλλά και πάλι μειωμένη σε σχέση με το 2015 κατά 5%.
Όπως αναφέρεται, η διείσδυση των καρτών συνεχίστηκε και το 2016 κατά 3%. Δηλαδή 440 χιλιάδες νέες κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές) μπήκαν για χρήση από τους πολίτες μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2016, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 14,6 εκατ. ευρώ.
Περισσότερες χρεωστικές κάρτες
Όπως σύμφωνα με την ΤτΕ, καταγράφηκε μείωση στη μέση συναλλαγή ανά κάρτα λόγω της μείωσης της μέσης αξίας των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες στα 1991 ευρώ. Η μείωση αυτή κατά 10% επηρέασε το συνολικό μέγεθος αξίας συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, καθώς οι περισσότερες κάρτες που διαθέτουν οι Έλληνες στα πορτοφόλια τους είναι χρεωστικές.
Ειδικότερα, από το σύνολο των καρτών οι ενεργές χρεωστικές κάρτες το πρώτο εξάμηνο του 2016 αντιστοιχούσαν στο 81% ενώ οι πιστωτικές στο 19%.
Δηλαδή μόλις οι 2 στις 10 ενεργές κάρτες είναι πιστωτικές όταν το πρώτο εξάμηνο του 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 21%. Το γεγονός αυτό δείχνει την υπερχρέωση των νοικοκυριών αλλά και την δυστοκία των τραπεζών να εκδώσουν νέες πιστωτικές κάρτες όπως έκαναν κατά κόρον προ κρίσης.
Από το σύνολο των 26,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήταν η αξία των συναλλαγών με κάρτες το πρώτο εξάμηνο του 2016 το 91% έγιναν με χρεωστικές και μόλις το 9% με πιστωτικές. Όσο για τον αριθμό των συναλλαγών η χρήση πιστωτικής άφορα μόλις το 16% του συνόλου όταν το πρώτο εξάμηνο του 2014 ήταν στο 21%.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr