Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Με άλλα λόγια, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι θα μπορέσουν μαζί με την Κομισιόν και τον Πρόεδρο Ζ.Κ. Γιούνκερ να πετύχουν την επανενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς τα επώδυνα μέτρα που ζητούνται.
Μπαλωθιές από τη FAZ
Όμως είναι προφανές ότι με αφορμή τις εξαγγελίες Τσίπρα ο «σκληρός» πυρήνας των Θεσμών και δη το Βερολίνο έχει βρει αφορμή να περάσει την ατζέντα του που δεν έχει άλλο στόχο από τη ρητή δέσμευση της Αθήνας για υλοποίηση μέτρων που ζητεί το ΔΝΤ. Δεν είναι τυχαία η σημερινή δημοσίευση στη FAZ όπου με παραπομπή στα όσα είπε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν αναφέρεται ότι αν οι πιστώτριες χώρες, όπως η Γερμανία, επιδείξουν υπερβολική επιείκεια έναντι των στόχων της λιτότητας στην Ελλάδα, αναφέρει σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, τότε αυτό θα μπορούσε να τους κοστίσει ακριβά. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να πετύχει τα επόμενα χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ. Αν καταφέρει πλεόνασμα 1,5%, όπως ζητά το ΔΝΤ, τότε η Αθήνα θα χρειαζόταν μεσοπρόθεσμα πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 100 περίπου δις ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.
Στο πλαίσιο αυτό είναι προφανές ότι η παρασκηνιακή διαπραγμάτευση, που ευσχήμως λέγεται «συνδιαμόρφωση» κειμένων για τα μέτρα Τσίπρα είναι πρόκριμα για το τι θα γίνει εν όψει επανεκκίνησης της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Η γερμανική γραμμή έχει βρει αφορμή να βάλει τα ζητήματα των μέτρων για μετά το 2018 πάνω στο τραπέζι, κι αυτό αποτυπώνεται πίσω από τις γραμμές στην επιστολή του ESM.
Ζητούν συμμόρφωση σε υποδείξεις
Σημειώνεται ότι με αφορμή τα τελευταία μέτρα ανακούφισης οι θεσμοί και πιο συγκεκριμένα ο χρηματοδότης ESM έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι δε ξαναπάρει πρωτοβουλίες για παροχές δίχως το πράσινο φως από τους δανειστές.
Επιπλέον ζητείται:
• Η παροχή προς τους συνταξιούχους είναι έκτακτη και εφάπαξ, ενώ θα πρέπει να είναι σαφές ότι και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα αφορά μόνο το 2017. Να σημειωθεί ότι για το μέτρο αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά, ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει ρητώς ότι την 1η Ιανουαρίου 2018 θα αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ.
• Στην περίπτωση που καταγραφεί απόκλιση από το πρωτογενές πλεόνασμα επί του οποίου η ελληνική κυβέρνηση έχει υπολογίσει τις παροχές, (το 0,75% του ΑΕΠ), τότε θα πρέπει να πάρει ισοδύναμα μέτρα.
• Στο μέλλον, όταν θα υπάρχει υπέρβαση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα τηρούνται τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και θεσμών και τα οποία αποτυπώνονται στο μνημόνιο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η υπεραπόδοση θα κατευθύνεται για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και για τη μείωση των φορολογικών βαρών.
Ουσιαστικά τα αιτήματα αυτά βάζουν ένα πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση, που στο μεταξύ εντός 48 ωρών θα πρέπει να απαντήσει στην σκληρή επιστολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ( ESM).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον πρόλογό της η επιστολή αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους οι θεσμοί προχώρησαν σε «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και δικαιολογούνται για την εμπλοκή αυτή ισχυριζόμενοι ότι προέκυψε από τη μονομέρεια της Αθήνας (παροχές Τσίπρα).
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για ένα «ξερό» τεχνοκρατικό κείμενο, αλλά πρόκειται για επιστολή με αρκετά αιχμηρά σημεία. Για τον λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να αναπτύξει την επιχειρηματολογία της με πολιτικούς και όχι μόνο τεχνοκρατικούς όρους ώστε να πετύχει την επιστροφή στην κατάσταση ante, δηλαδή, στις αποφάσεις του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος,.
Γιώργος Αλεξάκης