Εφόσον λοιπόν τα σχέδια για προστασία αυτού του λογαριασμού δεν κατάφεραν να φτάσουν ποτέ στη Βουλή, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, εξήγησε τις εναλλακτικές διεξόδους των επιχειρηματιών.
Σύμφωνα με την υφυπουργό, με το άρθρο 30 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων παρέχεται η ευχέρεια στον προϊστάμενο της ΔΟΥ, μετά από σχετική αίτηση του οφειλέτη, να περιορίσει το ποσό ή το ποσοστό της κατάσχεσης με αιτιολογημένη απόφασή του και υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Οι διατάξεις προβλέπουν τη δυνατότητα περιορισμού της κατάσχεσης του οφειλέτη σε ποσοστό 50% -70%. Πράγματι ο ΚΕΔΕ, στο άρθρο 30, παράγραφος 4 προβλέπει ότι «η κατάσχεση μπορεί να περιοριστεί σε μικρότερο ποσό ή ποσοστό, μετά από αιτιολογημένη απόφαση εκείνου που την επέβαλε».
Η δεύτερη εναλλακτική που υπέδειξε η κ. Παπανάτσιου, αφορά επίσης στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, στο άρθρο 31, όπου και αναφέρονται τα περί ακατάσχετου των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα «για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό σε ένα πιστωτικό ίδρυμα για κάθε φυσικό πρόσωπο και κατά συνέπεια και γι’ αυτόν που ασκεί ελεύθερο επάγγελμα ή έχει ατομική επιχείρηση μέχρι το ποσό των 1.250 ευρώ μηνιαίως».
Όπως είπε, «τα φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, οι οποίοι είναι γύρω στις τετρακόσιες ενενήντα πέντε χιλιάδες, έχουν το ακατάσχετο όλων των φυσικών προσώπων και για τα νομικά πρόσωπα έρχεται το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και θεωρούμε ότι θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και να μην υπάρχει πρόβλημα κατασχέσεων στις τράπεζες».
Ουσιαστικά, η κ. Παπανάτσιου με τη δευτέρη επιλογή παραπέμπει στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, βάζοντας ουσιαστικά τους επαγγελματίες στην αναμονή, καθώς η σχετική ρύθμιση βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Τα μέτρα αυτά σαφώς δεν αρκούν σε μια αγορά στην οποία μόνο τον Οκτώβριο οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ (από 9,035 τον Σεπτέμβριο σε 10,067 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο) ενώ πολλαπλάσια είναι η αύξηση των ευρύτερων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Μάλιστα, οι ευρύτερες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 11,738 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο από 10,340 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, κάνοντας δηλαδή «άλμα» σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ μέσα σ' ένα μήνα!
Η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε συνδυασμό με την αποτυχία της κυβέρνησης να θεσπίσει ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό δημιουργεί κίνδυνο χιλιάδες επιχειρήσεις να πέσουν στην παγίδα των κατασχέσεων.
Να σημειωθεί ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχει επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 803.803 φορολογούμενους ή σε περίπου έναν στους δύο οφειλέτες στους οποίους έχει τη δυνατότητα να επιδιώξει αναγκαστική είσπραξη της οφειλής!
Από τη στιγμή άλλωστε που οι οφειλές έχουν φτάσει να είναι ίσες με το μισό ΑΕΠ της χώρας αγγίζοντας τα 94 δισ. ευρώ, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εκρηκτική.
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr