Αιτία της αντίδρασης αυτής ήταν η διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για να δώσει «παράταση ζωής» σε φορολογικούς ελέγχους 2 εκατομμυρίων εκκρεμών υποθέσεων προκειμένου να μην παραγραφούν οριστικά την 1η Ιανουαρίου 2017.
Η οργή των δανειστών για την κίνηση αυτή ήταν φυσικά αναμενόμενη, αλλά η ανευ προηγουμένου αυτή κίνηση προκάλεσε σοκ στο υπουργείο.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το protothema.gr, οι ελεγκτές στη συνέχεια ζήτησαν εξηγήσεις για τη νέα παράταση παραγραφής που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση σε φορολογικές υποθέσεις για πολλοστή φορά, με αποτέλεσμα έλεγχοι να μην ολοκληρώνονται ποτέ.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στη συνέχεια οι ξένοι ελεγκτές έδωσαν στα στελέχη του υπουργείου μια απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου 2016, η οποία είναι άγνωστο πώς βρέθηκε στα χέρια τους και η οποία έλεγε ότι οι έλεγχοι για τη λίστα Λαγκάρντ έχουν παραγραφεί!
Οι ελεγκτές κατηγόρησαν τα στελέχη του υπουργείου ότι δίνουν παρατάσεις, τη στιγμή που τα δικαστήρια βγάζουν άκυρους πλέον τους ελέγχους και δεν παράγουν πλέον έννομα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι εντολές ελέγχου (άρα και η διακοπή της παραγραφής) είναι άκυρες, καθώς εκδόθηκαν μαζικά και αναφέρονται συλλήβδην σε ολόκληρο το περιεχόμενο κάποιων CD και όχι ονομαστικά κατά περίπτωση, σε κάθε έναν ξεχωριστά από τους συνολικά 1,3 εκατομμύρια ελεγχόμενους.
Μάλιστα, το δικαστήριο καταρρίπτει και τους ισχυρισμούς της φορολογικής αρχής ότι στην επίμαχη υπόθεση ισχύει 10ετής ή και 20ετής παραγραφή του δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου να ασκήσει έλεγχο, θεωρώντας ότι τα στοιχεία που επικαλείται η Εφορία ως «νεότερα» ή «συμπληρωματικά» (οπτικός δίσκος - CD) είναι στην πραγματικότητα «παλιά» (υπόλοιπα τραπεζικών καταθέσεων) και άρα, αφού δεν τα αξιοποίησε τόσα χρόνια και δεν εξέδωσε ποτέ πιο πριν εντολή ατομικού ελέγχου, ισχύει και για τους ελεγχόμενους της λίστας Λαγκάρντ το δικαίωμα 5ετούς παραγραφής (2008 και πριν), όπως και για όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους που δεν έχουν υποστεί έως τώρα κανέναν φορολογικό έλεγχο.
Όταν, μάλιστα, ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι το Δημόσιο θα κάνει αναίρεση για να εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεση από το ΣτΕ, οι ελεγκτές των δανειστών απάντησαν ότι η απόφαση είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη, ότι πιάνει και τις άλλες λίστες με τα εμβάσματα και ότι οι έλεγχοι σε αυτές τις υποθέσεις δεν λεχουν νόημα πια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr