«Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να συζητά, εκ των προτέρων, με τους θεσμούς, όλα τα μέτρα που μπορεί να επηρεάζουν τους στόχους του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και της αξιοποίησης του όποιου πλεονάσματος», προσθέτει. Όμως η ελληνική πλευρά δεν είχε ενημερώσει για τα συγκεκριμένα μέτρα.
Η έκθεση που συνέταξαν οι θεσμοί για το «πακέτο Τσίπρα» καταλήγει πως τα επίμαχα μέτρα «εγείρουν σοβαρές ανησυχίες, αν και δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης διετίας», σημειώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα».
Για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο κ. Ρέγκλινγκ παραδέχεται πως «προς το παρόν έχουμε κολλήσει», εκφράζοντας την ελπίδα για πρόοδο στο άμεσο μέλλον αφού οι διαδικασίες έχουν τη σωστή κατεύθυνση. Ο ίδιος εκτιμά πως αν δεν ήταν εμπροσθοβαρής η υλοποίηση των όρων του προγράμματος, το πακέτο στήριξης θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο.
Η βελτίωση στους όρους δανεισμού, εξοικονομεί για την Ελλάδα περί τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (4,5% του ΑΕΠ) και αυτό είναι «πραγματική αλληλεγγύη», σημειώνει ο κ. Ρέγκλινγκ. «Ο δείκτης του χρέους μπορεί να άλλαξε λόγω της κατάρρευσης του ελληνικού ΑΕΠ, αλλά το συνολικό χρέος δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα τα τελευταία έξι χρόνια», παρατηρεί κλείνοντας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr