Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μέσα από τις ανακοινώσεις του υπ. Οικονομίας μπαίνει στην ατζέντα και το συνταξιοδοτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα επικεντρωθεί στη διαδικασία υλοποίησης της μεταρρύθμισης που προωθήθηκε το καλοκαίρι, όπου και παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες ενοποίησης των συστημάτων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και στην αποσαφήνιση κρίσιμων λεπτομερειών για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.
Παράλληλα στα μέτωπα της ενέργειας και του εξωδικαστικού συμβιμβασμού, όπως και της λειτουργίας της αγοράς, αναμένεται να τεθούν τεχνικά ζητήματα τα οποία εκκρεμούν εδώ και καιρό. Σε ό, τι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορεί να καταγράφεται σύγκλιση, ωστόσο απομένουν προς διευθέτηση αρκετά ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα που αφορούν την ρύθμιση, όπως είναι οι οφειλές που προέρχονται από ΦΠΑ και από τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών. Στόχος είναι να μπει στο μηχανισμό ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός επιχειρήσεων χωρίς όμως να υπάρξει απώλεια εσόδων για τα κρατικά ταμεία.
Βέβαια αυτά είναι τα δευτερεύοντα θέματα της διαπραγμάτευσης διότι τα μεγάλα και τα πια «καυτά» όπως είναι τα εργασιακά, το δημοσιονομικό «κενό» της τριετίας 2018 -2020 με τα μέτρα των 5 δισ. ευρώ που ζητάει το ΔΝΤ και φυσικά οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα που αποτελούν και την «καρδιά» αυτής της αξιολόγησης παραμένουν ορθάνοικτα.
‘Ετσι το ενδιαφέρον σήμερα επικεντρώνεται στο Βερολίνο, όπου η ελληνική πλευρά μεταφέρει το «παιχνίδι». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παραστεί στο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Σύμφωνα με την επίσημη «ατζέντα» τον υπουργό θα συνοδέψει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, που θα συμμετάσχει στο ίδιο συνέδριο και στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των γερμανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης. Το απόγευμα ο υπουργός θα είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ» με θέμα «Ευρώπη και Ελλάδα στο σταυροδρόμι-Μπορεί το τέλος της λιτότητας να αποτρέψει την δεξιά στροφή;».
Είναι προφανές ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιχειρεί να απευθυνθεί στη γερμανική κι ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και να καταδείξει ότι η χώρα τηρεί δεσμεύσεις, αλλά παράλληλα δέχεται μια δυσανάλογη πίεση που είναι εκτός των συμφωνηθέντων. Μάλιστα στόχος είναι να καταδειχθεί στο μέσο Γερμανό ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας είναι εντός οδικού χάρτη διάσωσης και στο γράμμα του κοινοτικού κεκτημένου.
Σαφώς επιχειρείται κατευνασμός της κοινής γνώμης της Γερμανίας αλλά και μια «πλαγιοκόπηση» των σχεδιασμών Σόιμπλε για ενδεχόμενη προώθηση της ιδέας μιας ευρωζώνης των βορείων, όπου οι «κακοί νότιοι δε χωρούν». Αυτό άλλωστε, δηλαδή η επαναφορά σχεδίων για Grexit προς παραδειγματισμό των άλλων νοτίων και εδικά της Γαλλίας, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές είναι κάτι που ανησυχεί την ελληνική πλευρά. Εκτιμούν ουσιαστικά ότι ένα νέο σχέδιο για την ΕΕ, ερήμην μάλιστα της Καγκελαρίου Μέρκελ επανέρχεται από την πολιτικοοικονομική πλευρά που εκπροσωπεί ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.
Νέα παρέμβαση Μοσκοβισί
Στο πλαίσιο αυτό αίσθηση δημιουργεί η προσπάθεια αντίδρασης της γαλλικής πλευράς. Να μην έχουμε «πολιτικά αδύνατες» απαιτήσεις από την Ελλάδα, ζητεί ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας εμμέσως στο πρόσφατο άρθρο των αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι αξίωναν τη λήψη περαιτέρω μέτρων λιτότητας.
Σε άρθρο του στους Financial Times, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μία «απροσδόκητη προσπάθεια», εφαρμόζοντας «σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, φορολογία εισοδήματος και ΦΠΑ».
Κάνοντας ειδική μνεία στους μεσοπρόθεσμους στόχους, καθιστά σαφές ότι «είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για αξιόπιστους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018» και εξηγεί ότι «αυτοί οι στόχοι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούν τη δυνατότητα της Ελλάδας να τους επιτύχει, δίχως να υπονομευτεί η ανάπτυξη».
Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι «στο ίδιο πλαίσιο, αυτοί οι στόχοι δεν θα πρέπει να εδράζονται σε απαισιόδοξες προβλέψεις ή να είναι συνδεδεμένοι με πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά απαράδεκτες, απαιτήσεις».
Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνει ο κ. Μοσκοβισί, η συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τις αρχές του 2017. «Οι πολιτικοί ηγέτες στην Ευρωζώνη και οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες» υπογραμμίζει και καταλήγει: «Χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους, για να μοιραστούμε την ευθύνη της επίτευξης όλων των παραπάνω».
Συνάντηση Τσακαλώτου – Σόιμπλε;
Τούτων δοθέντων το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο αν «ραντεβού» Τσακαλώτου - Σόιμπλε θα γίνει λόγω της παρουσίας του πρώτου στη «φωλιά» του δεύτερου. Κύκλοι του υπουργείου έλεγαν χθες ότι δεν έχει καθοριστεί συνάντηση πλην όμως αν του ζητηθεί του Έλληνα υπουργού «ως ευγενής άνθρωπος θα πάει». Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να «παγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εξαιτίας των αυξημένων δαπανών για κοινωνική προστασία που ανακοίνωσε η Αθήνα, οι δύο άνδρες έχουν πολλά να πουν… Ειδικά καθώς ο ESM ελέγχεται από τον γερμανό υπουργό οικονομικών. Τα περισσότερα αναμένονται βέβαια στο «τετ α τετ» Τσίπρα - Μέρκελ αύριο Παρασκευή…
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr