«Τα εμβόλια προσφέρουν πολλά περισσότερα από την προστασία της υγείας. Προστατεύουν τα εισοδήματα και τις αποταμιεύσεις των ανθρώπων και προωθούν την οικονομική ανάπτυξη» αναφέρει ο οργανισμός GAVI, που αποτελεί μια Συμμαχία για τα Εμβόλια.
Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι θα πρέπει τα εμβόλια να εξαιρούνται από την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη καθώς δίνουν μακροπρόθεσμα οφέλη στις κοινωνίες. Έτσι σύμφωνα με εκτιμήσεις, που κατατέθηκαν σε ενημέρωση δημοσιογράφων από την GSK Ελλάδος τα επόμενα 10 χρόνια χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα εξοικονομήσουν περίπου 150 δισ. δολάρια, από τη χρήση των εμβολίων. Μάλιστα, η εκτιμώμενη απόδοση της επένδυσης του κόστους του εμβολιασμού υπολογίζεται 44 φορές μεγαλύτερη.
Την ίδια ώρα σε συνέντευξη τύπου ο Roberto Grecο, Πρόεδρος και Διευθύνoντας Σύμβουλος της GSK Ελλάδος, η οποία διαθέτει, σημαντικό portfolio εμβολίων σημείωσε ότι «τείνουμε να προσεγγίζουμε τα εμβόλια όπως προσεγγίζουμε τις άλλες θεραπείες, αλλά υπάρχει διαφορά. Τα εμβόλια συνιστούν πρόληψη, ενώ τα φάρμακα επιδιώκουν να θεραπεύσουν τη νόσο αφού εμφανιστεί. Αλλά ο καλύτερος τρόπος να μείνεις υγιής είναι η πρόληψη», προσέθεσε.
Όπως ανέφερε η Τζούλια Βασιλειάδου, Ιατρική Διεθύντρια της GSK μόνο το καθαρό νερό συγκρίνεται με τα εμβόλια στη δυνατότητα να σώσουν ζωές. Διεθνώς, 2 με 3 εκατομμύρια θάνατοι προλαμβάνονται ετησίως χάρη στα εμβόλια, ενώ 750 χιλιάδες παιδιά γλυτώνουν από αναπηρίες.
Μάλιστα ο επικεφαλής της GSK στην Ελλάδα Roberto Greco τόνισε ότι είναι λάθος να μπαίνει στην συζήτηση το θέμα του κόστους του εμβολίου, όταν αυτό το εμβόλιο μπορεί να σώσει ζωές. «Και ακόμη και μία ζωή να σωθεί είναι μεγάλο κέρδος», εάν συνυπολογιστούν οι ημέρες νοσηλείας αλλά και το κόστος αναπηρίας, ή θνησιμότητας.
Συζήτηση για το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας Β
Όπως τόνισε ο κ, Greco εάν το εμβόλιο για την Μηνιγγίτιδα Β, που έχει αναπτύξει η GSM, ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το κόστος για το Δημόσιο θα ανέλθει σε 6 εκατ. ευρώ, ενώ το όφελος έχει υπολογιστεί σε 12με 14 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους επικεφαλής της εταιρείας, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί κατά της Μηνιγγίτιδας Β 10 εκατ. παιδιά παγκοσμίως την ώρα που το αποζημιώνουν 16 εκατ. γιατροί επίσης σε όλον τον κόσμο. Επιπλέον, η αποζημίωση δεν έχει σχέση με την ασφάλεια, όπως ανέφεραν.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου, τόνισαν πως ο δρόμος για την ανακάλυψη των εμβολίων από εδώ και στο εξής, είναι πιο δύσκολος, ενώ στόχος της επιστημονικής και βιομηχανικής κοινότητας, είναι να προσπαθήσουμε να περάσουμε από τα απλά εμβόλια στα εμβόλια της ανοσοθεραπείας. Τέλος, οι απρόβλεπτες επιδημίες ασκούν επιπλέον πίεση για την ζήτηση, όπως είπαν.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr