Ειδικότερα, η κ. Λαγκάρντ κατηγορείται ότι επέδειξε αμέλεια υπογράφοντας την καταβολή ενός ποσού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ από το γαλλικό κράτος προς τον μεγαλοεπιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί το 2008, στα πλαίσια ενός σπάνιου εξωδικαστικού διακανονισμού μαζί του, έπειτα από μια πολύχρονη διαμάχη.
Η Λαγκάρντ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ, αν καταδικαστεί.
Όλα αυτά περιπλέκουν την εν εξελίξει κόντρα του ΔΝΤ με την Αθήνα και την Κομισιόν σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η κ. Λαγκάρντ έχει ήδη ένα βαρύ φορτίο στους ώμους της, ώστε να θέλει να ρίξει ένα ακόμα.
Άλλωστε, η επιβολή της μεγαλύτερης ποινής θα μπορούσε να προκαλέσει ερωτήματα για την ικανότητά της να ηγείται του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, όπου ο προκάτοχός της Ντομινίκ Στρος-Καν παραιτήθηκε το 2011 έπειτα από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης.
Η υπόθεση εκδικάζεται από ειδικό δικαστήριο που εξετάζει υποθέσεις πρώην ή εν ενεργεία υπουργών.
Το δικαστήριο αποτελείται από 15 δικαστές, στους οποίους περιλαμβάνονται και 12 νομοθέτες και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.
Η Λαγκάρντ υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρά πίσω από την υπόθεση, σημειώνοντας ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης προσέφυγαν εναντίον της.
Ωστόσο αρνήθηκε ότι οι αποφάσεις της ήταν πολιτικά υποκινούμενες αν και ο Ταπί ήταν φίλος και υποστηρικτής του συντηρητικού τότε προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
«Δεν έλαβα ποτέ οποιεσδήποτε οδηγίες, είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον», είπε.
Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr