Βασικό ζήτημα, πέρα από τα εργασιακά, όπου παρατηρείται κινητικότητα στην κατεύθυνση του συμβιβασμού, είναι το θέμα των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.
Για το στόχο του 2018 οι θεσμοί έχουν στείλει μηνύματα ότι δεν «χωρεί κούρεμα» καθώς αποτελεί γι' αυτούς δείγμα αξιοπιστίας. Ωστόσο για το τι μέλλει γενέσθαι μετά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, καθώς η Γερμανία αυτή τη στιγμή για λόγους εσωτερικούς δεν υποχωρεί στις σκληρές απαιτήσεις για λιτότητα, το ΔΝΤ μένοντας στις απόψεις του υποστηρίζει ότι πλεονάσματα υψηλά πάνε μαζί με χρέος, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναδεικνύει το οικονομικώς παράλογο της εμμονής για χρόνια στην σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.
Μέσα σε αυτές τις συμπληγάδες, (ελέφαντες όπως ανέφερε σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε στο τελευταίο Εurogroup ο κ. Τσαλαλώτος - Ο Σόιμπλε αποκάλυψε μέρος του παρασκηνίου του προχθεσινού Eurogroup, λέγοντας με... υπονοούμενα: «Ο Τσακαλώτος μου είπε πως αισθάνεται ότι έχει κολλήσει μεταξύ δύο ελεφάντων. Μάλλον βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος»- ) η Αθήνα αναζητεί διέξοδο διαφυγής σε διατυπώσεις στόχων στο επικείμενο προς παζάρι μεσοπρόθεσμο που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Επιδιώκει δηλαδή να γίνουν αναφορές στην ανάγκη πειθαρχίας σε βάθος χρόνου, χωρίς να προσδιορίζεται ούτε ο ακριβής χρόνος (ο όρος κλειδί είναι «μεσοπρόθεσμα» χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς), ούτε η ακριβής ποσοτικοποίηση μέτρων. «Προσδιορισμός κι όχι ποσοτικοποίηση μπορεί να γίνει» ανέφερε προ ημερών κυβερνητικός παράγων αναφερόμενος στη συζήτηση για τα δημοσιονομικά μετά το 2018. Κι έτσι μέσα από μια «δημιουργική ασάφεια» να βρεθεί μια λύση που θα επιτρέπει όλους να κάνουν τους ελιγμούς τους. Ωστόσο η Αθήνα μπορεί έστω και με αυτόν τον τρόπο να βρεθεί προ πολιτικών πιέσεων αφόρητων, καθώς ακόμα και ο προσδιορισμός μέτρων παραπέμπει σε συγκεκριμένες συνταγές μέτρων, που ειδικά για την Κυβέρνηση είναι άκρως δυσάρεστες κι εγγράφονται στο ήδη πλέον «ψαλιδισμένο» πολιτικό της προφίλ.
Μάχες χαρακωμάτων πριν την έλευση των θεσμών
Στο φόντο αυτό, Ελληνική κυβέρνηση και Βερολίνο έχουν επιδοθεί σε σειρά δημόσιων δηλώσεων στο πλαίσιο μιας «προληπτικής» κατοχύρωσης «κόκκινων» γραμμών. Με κεντρικό αποδέκτη τα εσωτερικά ακροατήρια τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όσο και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έστειλαν τα σχετικά μηνύματα.
Η μεν ελληνική κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της μάλιστα «κάρφωσε» τον Πολ Τόμσεν για τη στάση του στο τελευταίο Eurogroup: «Ο κ. Τόμσεν, κατά την ομιλία του στο Eurogroup, αντί να πιέσει στην κατεύθυνση μείωσης των πλεονασμάτων, φάνηκε να αποδέχεται τις ακραίες θέσεις για 10ετή συνέχιση του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και να πιέζει μόνο προς τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων. Σ' αυτό, ακριβώς, εντοπίζουμε μια μεγάλη αντίφαση σε ό,τι αφορά τη στάση του ΔΝΤ. Εάν εννοεί πραγματικά αυτό το οποίο λέει, ότι δηλαδή δεν υποστηρίζει τη συνέχιση της λιτότητας, τότε οφείλει αυτή του τη θέση να την κάνει πράξη, όχι μόνο στο δημόσιο χώρο, αλλά και όταν έρχεται η ώρα να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Δεν μπορεί να συνεχίσει να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων», είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο πνεύμα ο αν. υπ. Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν πρόσθετα μέτρα μετά το 2018 και ότι το πρόβλημα είναι το ΔΝΤ.
Στον αντίποδα ο κ. Σόιμπλε αφού έστειλε ένα τροχιοδεικτικό βλήμα μιλώντας για την ανάγκη η διαπραγμάτευση να κρατήσει πολύ, κάτι που η Ελληνική πλευρά το βλέπει με τρόμο σημείωσε ότι «η λήψη σκληρών μέτρων αποτελεί μονόδορομο, από τη στιγμή που η Ελλάδα αποφάσισε να παραμείνει στην Ευρωζώνη».
Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε, σύμφωνα με την Καθημερινή, επίσης: «Η αποστολή να φέρουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική πορεία, υπό τον όρο της συμμετοχής στη νομισματική ένωση το παραδέχομαι- είναι μακράς διαρκείας και πολιτικά φιλόδοξη». Και πρόσθεσε ότι όσο «όσο όμως οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν, γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει» υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι τόσο το 2012 όσο και το 2015 είχε προτείνει την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr