Το waiver στο κατά 200 μ.β. περιθώριο επιτοκίου θα εξοικονομήσει περί τα 200 εκατ. ευρώ στις δαπάνες για τόκους σε σχέση με την αρχική τιμή, αλλά αυτό θα αντισταθμιστεί εν μέρει από το κόστος της σύναψης συμφωνιών ανταλλαγής με σταθερό επιτόκιο των 42 δισ. ευρώ που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.
Επίσης, η Citigroup βλέπει ότι υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το αν τα εν λόγω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα επιτρέψουν το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Σημειώστε ότι το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ μέχρι το 2060 θα ανέλθει στο 250% στο βασικό σενάριο του, πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση 20 ποσοστιαίων μονάδων είναι απίθανο να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (QE) παραμένει αβέβαιη.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να χορηγήσουν στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, πριν από το 2018, τα οποία θα μειώσουν την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Τα μέτρα προβλέπουν:
- Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF βάσει των υφιστάμενων μέσων σταθμισμένων ωριμάνσεων που φθάνουν τα 32,5 έτη.
- Την επιβολή ορίου στην άρση του επιτοκιακού περιθωρίου που αφορά την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017 στις 200 μονάδες βάσης.
- Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.
Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω:
α) της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα
β) το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές
γ) την εισαγωγή αντίστοιχης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr