Στην κατεύθυνση της εμπέδωσης από τους εταίρους της προσήλωσης της ελληνικής πλευράς στην υλοποίηση δεσμεύσεων προγραμματίζεται σήμερα να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, στο οποίο θα ενσωματώνονται διατάξεις οι οποίες απαντούν σε προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.
«Παιχνίδι» Σόιμπλε
Πάντως με συνέντευξή του στη Bild ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έσπευσε, ως συνήθως, να «στήσει» το σκηνικό και να ψαλλιδίσει τις προσδοκίες για μια πολιτική δήλωση της Ευρωομάδας. «Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ», είπε, «δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί η εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, ανεξάρτητα από το επίπεδο του χρέους». Πάντως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του χρέους κατά 21,8% ως το 2060 είναι έτοιμα και θα παρουσιαστούν στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.
Ωστόσο για να συνταχθούν οι εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους από ΔΝΤ και ΕΚΤ, που αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να γίνει η συγκεκριμενοποίηση τόσο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, (με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ στο τραπέζι είτε για σκληρά μέτρα, είτε για τσεκούρι στους στόχους πλεονασμάτων), όσο και των μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων στο χρέος. Όλα αυτά κινούνται σε παραλληλία γεγονός που καθιστά δύσκολο το όλο εγχείρημα. «Αν δεν κλείσουν όλα τα θέματα μαζί δεν πρόκειται να κλείσει τίποτα», ανέφερε το απόγευμα της Παρασκευής κυβερνητικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (έως το τέλος του 2018 δέχεται η κυβέρνηση) και τη συμφωνία για το χρέος σε συνάρτηση με τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Πάντως το ΔΝΤ, εφόσον οι στόχοι για υψηλά πλεονάσματα δεν αλλάξουν (κάτι που η Γερμανία δε δέχεται) ζητάει την άμεση νομοθέτηση μέτρων 4,2 δισ. ευρώ (ισχύος από το 2019) μέσω της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου για να δεχθεί να μπει στο πρόγραμμα. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κυβέρνηση που θα μπορούσε να δεχτεί νέο κόψιμο σε συντάξεις και αφορολόγητο» σημείωσε κυβερνητικός παράγων την Παρασκευή για τα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα τα νομοθετήσει. Ερωτηθείς δε αν η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις (δηλαδή εκλογές) απάντησε ότι «αυτό το γνωρίζουν και αυτοί με τους οποίους διαπραγματευόμαστε».
Πέρα από αυτά στο τραπέζι του Eurogroup θα τεθούν τα ενεργειακά με πίεση για μέτρα που διευκολύνουν το ανταγωνισμό (αύξηση ποσοτήτων για δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ΔΕΣΦΑ) καθώς και τα εργασιακά με ισχυρή την απαίτηση των δανειστών για κατάργηση του υπουργικού δικαιώματος – βέτο - για άρση ομαδικών απολύσεων, αλλά και αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων στο 10%. Το θέμα της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επίσης οι Θεσμοί, όπως και ο ΣΕΒ, αντιδρούν στο ενδεχόμενο να θεσπιστεί επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Το μόνο που συζητούν είναι να ισχύσει κάτι τέτοιο, που ισχύει σε όλη την ΕΕ, για περιπτώσεις φορούν την περίοδο μετά τον Σεπτέμβριο του 2017.
«Δεν μπορούμε να μην είμαστε κανονική ευρωπαϊκή χώρα και να μην υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις» εξήγησε αναφερόμενος στο τι γίνεται στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης την Παρασκευή κυβερνητικός παράγων, σημειώνοντας ότι «το ΔΝΤ μας αντιμετωπίζει ως μη ευρωπαϊκή χώρα» κι αποτυπώνοντας το «παράδοξο» που επικρατεί στη διαπραγμάτευση. Μόνο που πλέον η ΕΕ μετά και το δημοψήφισμα στην Ιταλία, θα πρέπει να προβληματιστεί για το πώς η παραδοξότητα, οδηγεί σε φαινόμενα ευρωπαϊκής αποδόμησης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr