Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πολύ σκληρούς παίκτες και καλείται να πληρώσει ακριβά τις «εγγυήσεις» που απαιτούνται για να πάρει ως αντάλλαγμα το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμφωνία για το χρέος.
"Αν είχαμε μόνο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα είχαμε κλείσει", τονίζουν χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή.
Την Παρασκευή, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω πηγών της, αποκάλυψε με κάθε λεπτομέρεια το παιχνίδι που παίζεται και που φέρνει το ΔΝΤ και πάλι σε ρόλο «κακού» να ζητάει νέο πακέτο μέτρων 4,2 δισ. ευρώ για μετά το 2018, με μείωση αφορολογήτου και συντάξεων εάν δεν πέσουν οι στόχοι των πλεονασμάτων.
Τα μέτρα προκύπτουν από τη διαφορά για το 2019-2020 μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ (3,5% που θέλουν οι πρώτοι και 1,5% που ζητούν οι δεύτεροι).
Όπως λένε από την κυβέρνηση, είναι αδύνατο να δεχθούν τα μέτρα που προτείνονται και για τα οποία μάλιστα υπάρχει απαίτηση να νομοθετηθούν από τώρα για το 2019 και το 2020.
Και αν δεν γίνει συμβιβασμός τι απομένει; Οι εκλογές, τις οποίες για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση ρίχνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
"Δε μπορεί να δεχτεί ελληνική κυβέρνηση μείωση αφορολογήτου και συντάξεων. Πυροδοτεί εξελίξεις αυτό. Είναι προφανές", τόνιζαν χαρακτηριστικά, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν θέλουν, αλλά αν «αναγκαστούν», δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν σε «ηρωική έξοδο».
Πώς, όμως, θα μπορούσε να αποφευχθεί το αδιέξοδο;
Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, ο συνδυασμός είναι ένας. Το Eurogroup παίρνει αποφάσεις για το χρέος, ξεκλειδώνει το QE και παράλληλα η συμφωνία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το ΔΝΤ αντιστρέφεται.
Αντί δηλαδή να ληφθούν μέτρα για τα υψηλά πλεονάσματα, να γίνει δεκτό το αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων ή έστω, να μην υπάρξει από τώρα οριστική συμφωνία για το τι θα συμβεί μετά το 2018.
Το τελευταίο, πάντως, μοιάζει με ένα εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα υπάρξει, ούτε οριστική συμφωνία, ούτε οριστικό ναυάγιο. Θα δημιουργηθεί, ωστόσο, ένα πλαίσιο συμφωνίας κι από εκεί κι έπειτα θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων, με στόχο, μία ανάσα από τα Χριστούγεννα να ληφθούν αποφάσεις σε ένα έκτακτο Eurogroup.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr