Ο κ. Μοσκοβισί, το μεσημέρι της Τρίτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παραδέχθηκε ότι «είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε σε όλα τα μέτρα» κάλεσε την κυβέρνηση να εργαστεί σκληρά για να καταλήξουμε σε συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.
Κάλεσε, επίσης, τους θεσμούς να καταλήξουν «και αυτό περιλαμβάνει και το ΔΝΤ» παρά τις διαφορές στις απόψεις του τονίζοντας ότι η τεχνική συμφωνία είναι η βάση για συμφωνία στο Eurogroup.
Πρέπει να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέσα σε 3 μέρες στην οποία θα μετέχει και το ΔΝΤ, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, πριν αποχωρήσει από την Ελλάδα αι συμπλήρωσε πως μόνο αν υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι εφικτή μια τελική συμφωνία για το χρέος εντός του 2016.
«Κάλεσα τα μέλη της κυβέρνησης να κάνουν άλλη μία προσπάθεια να φθάσουμε σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων» είπε, επίσης, ο Γάλλος επίτροπος που δήλωσε κατά της λιτότητας ειδικά στην Ελλάδα. «Αλλά να είμαι σαφής, πρέπει να κάνει προσπάθειες για να υπάρξει ανάταξη στις ανισορροπίες που υπήρχαν. Προσπάθειες ναι, μεταρρυθμίσεις Ναι, λιτότητα όχι!» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει άλλο μνημόνιο σημείωσε πως κατά τη γνώμη του τα τρία μνημόνια είναι αρκετά και πως οι θεσμοί επιθυμούν αυτό να είναι το τελευταίο (ανάλογη τοποθέτηση είχε κάνει και τη Δευτέρα). Πρόσθεσε πάντως ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας πως πρέπει όλες οι πλευρές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα.
Για τα εργασιακά τόνισε ότι «χρειάζεται ευελιξία στην αγορά εργασίας, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν πιο εύκολα, αλλά και διαπραγματευτική ισχύς στην κοινωνία».
«Χρειάζεται ο συλλογικός διάλογος και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις». Η τοποθέτηση αυτή έδωσε αφορμή για ερμηνείες προτροπής υπαναχώρησης της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων, με ταυτόχρονη υπαναχώρηση των θεσμών στο μέτωπο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αρκετές φορές στην τοποθέτησή του ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι θέλουμε μαζί μας το ΔΝΤ. «Είναι πολύ σημαντικός εταίρος», υπογράμμισε. Επεσήμανε όμως ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανησυχίες της Γερμανίας.
Όσον αφορά το θέμα του χρέους τόνισε ότι «εφόσον εκπληρώσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της, πρέπει και οι εταίροι να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους,συμπεριλαμβανομένου του χρέους πριν το τέλος του 2016. Έχουμε ένα μνημόνιο, πρέπει να εφαρμοστεί, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο».
Τέλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα λέγοντας ότι «το μνημόνιο διαρκεί ως το 2018, μετά οι στόχοι μπορεί να αλλάξουν. Μέχρι το 2018 πάντως έχουμε έναν οδικό χάρτη, το μνημόνιο».
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr